Of Mice And Men - Restoring Force

Artist: Of Mice And Men
Album: Restoring Force
Year: 2014
Label: Rise
Country: United States
Genre: Metalcore, Atlernative Metal, Nu Metal

Автор: Виктор 'ВИЧО' Балчиклиев

Of Mice And Men са млада банда с огромни амбиции и все още ограничени възможности. Незнайно защо имат завидна репутация на „млади надежди”, разнасящи се по турнета с глуповото си име, което може и да е подходящо за новела на Стайнбек, но за банда е просто плод на налудната тенденция групите да се кръщават гръмко, загатвайки за богата обща култура и скрит дълбок смисъл, който обикновено липсва.

Основани са през 2009 от Austin Charlie след като напуска бившото си творение Attack! Attack! По принцип се водят метълкор, но последният (трети в дискографията им за четири години, похвално) Restoring Force на доста места е класифициран като метълкор/ню метъл – комбинация, която предизвиква огромна доза скептицизъм. Макар това да са може би двата най-успешни и популярни подразделения на метъла, сами по себе си са прекалено различни и дори противоположни.

Дълбоко в корените си, метълкорът и ню метълът използват взаимно изключващи се елементи, теми и изразни средства, които ги правят почти несъвместими (представете си албум, който се води хардкор/гръндж...просто не става). Истината е, че Restoring Force е наполовина метълкор, наполовина ню метъл, звучащ като леко нескопосан опит на Bring Me The Horizon, Papa Roach, Slipknot, Breaking Benjamin и Asking Alexandria да издадат общ албум.

В разни интервюта въпросният Остин Чарли споделя, че целта на албума е да е по-директен, агресивен, с рокенрол привкус, ориентиран повече към текстовете и рок/ню-метъл влияния. След което добавя, че звукът е като смесица на Meshuggah и Nickleback, което почти ме отказа да ги слушам. И признавам, преди не ги бях слушал и ако не беше Scraggled Music най-вероятно нямаше да го направя и този път.

Ще се опитам да не бъда толкова критичен, защото бандата все пак има амбиции и ги гони със завидна скорост и желание. Лошото е, че нямат характерен звук и нищо емблематично, което да ги отличи от хилядите подобни. Албумът е разнообразен в лошия смисъл на думата, тъй като оставя впечатление за група, която се лута между стилове и не може да намери мястото си. А не е да са лоши музиканти, пичовете зад Остин си забиват здраво.

Restoring Force почва доста силно. ‘Public Service Announcement’, ‘Bones Exposed’, ‘Glass Hearts’ и ‘Break Free’ са силната страна на албума и напомнят на добрите неща на Bring Me The Horizon (на моменти ‘напомнят’ прекалено много...) – бърз и агресивен модерен поп метълкор, който може да се появи дори в програмата на MTV и радиото. Разликата е, че с последния Sempiternal BMTH поставиха заявка за доста по-силно бъдеще, докато Of Mice And Men все още нямат онзи ударен звук, който да ги изстреля нагоре.

‘Feels Like Forever’,  ‘Would You Still Be There’ и ‘Identity Disorder’ от друга страна са си чисто Breaking Benjamin и Papa Roach хитчета, които не се вписват добре покрай останалите песни. ‘Another You’ също е дразнещо лирична алтърнатив метъл баладка от онзи тип, в който не разбираш дали пее жена или мъж (Earshot, anyone?). Разликата е, че и Benjamin и Papa Roach с доста усилие и труд си извоюваха места в историята на стила със специфичен звук и разпознаваеми елементи, които Of Mice and Men все още не са намерили.

Стигаме естествено и до песен като ‘You Make Me Sick’, чието клиширано заглавие трябва да присъства  в дискографията на всяка прохождаща банда, за да грабне малко от сърдитите ученици във физкултурния салон. И така си продължава мешавицата от стилове  и теми чак до последната ‘Space Enough To Glow’, която никак не помага на крайната оценка.

Проблемът в звука на групата идва и от факта, че вокалът не е впечатляващ - когато крещи, не е достатъчно силен и дълбок, а когато пее, клони към лигавене. Не съм запознат как е като сценично поведение и като фронтмен, но като добавим интервютата, които беше дал покрай албума и самочувствието, което демонстрира, не прави добро впечатление. Бандата може и да е известна и да трупа почитатели, но за мен все още не струва.

Реално нямам какво повече да добавя, не съм впечатлен. Ако през 2014 млада банда ще ми представя подобен албум, благодаря предварително, но не ми трябва, има повече от добри банди, които не спират да ме радват. Това, което Rising Force направи, беше да ме накара да си пусна отново Sempiternal, Infest, Phobia, Iowa, а не да ме запали по Of Mice And Men. Запомням бандата не с хубава музика, а с нелепо име, съжалявам.

ОЦЕНКА: 5/10


Препоръчителни песниPublic Service Announcement   Break Free   Bones Exposed   Glass Hearts


Коментари

Популярни публикации