(hed) p.e. - Evolution


Artist: (hed) p.e. (Hed PE)
Album: Evolution
Year: 2014
Label: Pavement
Country: United States
Genre: Rap Rock, Rap Metal, Nu Metal, Reggae

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев

Така, докъде го докарахме с рап метъла?

Като стил, който от създаването си е обречен на моменти чартови успехи и епизодични възраждания, няма какво много да се каже за рап метъл/рап рок/рапкор и прочие рапове през 2014. Особено при положение, че връщането на Body Count на Ice-T и техния Maslaughter предостави модерната дефиниция на стила и едва ли повече ще бъде изцедено от него в близките години.

Разни пророци и олдскуул фенове предрекоха някакъв Nu Metal Revival, който така и не успя да се реализира за радост на опониращите им изкуствоведи и всякакви true metal критици. Да, Korn, Linkin Park, Skindred, Mushroomhead и други издадоха нови албуми, но звукът им е пречупен и променен, за да отрази това, което е актуално в момента, и да наложи нови идеи, вместо да възражда отдавна замрели идеали и поведение.

В същото време Limp Bizkit и Fred Durst продължават да мълчат за новия си албум и с всеки изминал месец първоначалното въодушевление (ако Lil Wayne не го е заличил тотално) покрай ‘Ready to Go’ и ‘Thieves’ прогресивно замира. Insolence (които така или иначе никога не са били на върха на вълната) се активираха във Facebook страницата си и уж пишат нови песни, но за сега толкова.

P.O.D. се занимават с някакъв акустичен албум и мълчат за нещо по-сериозно. Сателитът им StillWell по-добре да мълчи. Clawfinger не са издавали албум от 2007-а и уж се разпаднаха. Във франция Smash Hit Combo мачкат солидно, но комбинацията от рап, джент и френски език ги прави дразнещо непопулярни извън района. Така покрай разни други банди стигаме и до добрата стара калифорнийска свита (hed) p.e. (още известни като (hed) Planet Earth, (hed) P.E., Hed PE и т.н.), които изненадващо издадоха новия си Evolution наскоро.

Hed PE, водени от харизматичния (но понякога доста неприятен и, особено наскоро, обсебен от конспиративни теории за илюминати и рептилоиди) Jared Gomez винаги са съумявали да правят доста свежи и приятни албуми. Не защото са особено креативни и идейни, а защото през годините и във всичките си вече десет студийни албума останаха верни на стила си.

Рапкор, рап метъл, рап рок, ню метъл, тук-таме малко реге, понякога малко пънк, хип хоп, фънк, музиката им беше готина. В Evolution звукът е по-скоро рок, отколкото метъл, а идеите значително са се изчерпали. Напоследък явно е модерно да се гледа назад (иронията...), защото поне според мен албумът е леко олдскуул-ориентиран (просто с по-добра продукция).

След по-дълго слушане Evolution драстично затъпява. Не, че това е голяма изненада, но песните са еднообразни, ритъмът си остава все така лековат и тромав, бързите и разчупени части категорично липсват. Добре, че поне се намира и по някоя силна песен като ‘Never Alone’ и No Tomorrow’, която пък леко напомня ‘Renegade’ и други по-стари хитчета, които поддържаха Hed PE живи.

Към края на албума по традиция се зареждат няколко приятни реге песнички. ‘Nowhere 2 Go’, ‘Let It Burn’ и ‘Hold On’ не правят Evolution шедьовър, но пък са доста удачен летен саундтрак, особено ако пътувате в жегите и Manslaughter започва да ви натоварва (обикновено на 2-3 слушане).

Готино е, че Hed PE продължават да вадят албуми, в които не се опитват да бъдат актуални и оригинални, а поддържат характерно звучене и традиционни мотиви. За жалост, след двадесет години идеите и силите наистина са изчерпани. Evolution не впечатлява с нищо, но пък и не дразни и става за разсейване в горещите следобеди.

Ако обичате бандата, то ще останете доволни, защото Evolution e всичко, което може да се очаква от тях през 2014-а, с лего намигване към миналото. Ако пък мразите рап метъла или в частност Hed PE - спокойно! Този албум нито ще ги изстреля нагоре (където никога реално не са и били), нито пък ще актуализира един стил, който постепенно си заминава (и за който може да се сърдите на Run-D.M.C. и Aerosmith, нали...). Така, че keep calm and chill out with some reggae metal shit.

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчителни песниNo Tomorrow   Never Alone   Nowhere 2 Go   Let It Burn   One More Body




Коментари

Популярни публикации