NOFX - Top 20 Songs

Трудно е обясниш на някого какво е NOFX. Да, на първо място те са група, но по-важното е, че те са институция в пънка, те са елитът в стила, важната граница, която разделя значимите послания от пошлата конвейрна музика.

За повече от 30 години NOFX имат сигурно над 350 песни, преживяват няколко рокади в състава си, изчистват почти първобитния си звук до марковия си непогрешим стил, който е вдъхновение за стотици други групи по света.

Ако изобщо забравим за The Decline - техният умопомрачително велик 18-минутен опус, нека разгледаме кои са 20-те им най-велики песни в пребогатата им дискография.

20. Theme From A NOFX Album (Pump Up The Valuum, 2000)
Горе-долу на половината време от кариерата им като като група досега, NOFX издават леко автобиографично парче, в което има много хумор, самоирония и пиянски истории. Кой е казал, че хората на(д) 30 години не могат да пият бира?
ключов момент от текста: My name is Fat Mike I'm obsessed with big lesbians, I've been a punk rocker for most of my life

19. Bleeding Heart Disease (Heavy Petting Zoo, 1996)
Heavy Petting Zoo е един от стабилните албуми на бандата от средата на 90-те, а това е вероятно най-силната песен от него. Bleeding Heart Disease разглежда едно популярно схващане, че парите ни правят щастливи, но това не е съвсем така, защото финансовото богатство ни отдалечава от нещата, които наистина имат значение в живота.
ключов момент от текста: Happiness was killed we watched it bleed, some say it died from hate, some say from bleeding heart disease

18. Vanilla Sex (S&M Airlines, 1989)
Един от редките диаманти за NOFX От 80-те години, когато бандата все още търси своето звучене. Vanilla Sex може да се приеме и като пре-гръндж парче, а в текста Fat Mike разсъждава над това как правителството и властите като цяло следят обикновените хора като в един Big Brother.
ключов момент от текста: Don't ever take away from me my pornography, obviously we don't agree on what's obscene

17. Don't Call Me White (Punk In Drublic, 1994)
Безспорно една от най-разпознаваемите песни на NOFX заради набиващия се рефрен. Don't Call Me White е хит по своему - не е типично радио парче, но е достатъчно запомнящо се, ако го чуете някъде. Don't Call Me White носи анти-расистко послание, по-важното е, че носи послание против всички предразсъдъци и всички недоразумения, възникващи заради комуникация тип "развален телефон".
ключов момент от текста: So go ahead and label me "an asshole" 'cause I can аccept responsibility for what I've donе but not for who I am 

16. Franco Un-American (The War On Errorism, 2003)
В разгара на голяма пънк кампания против тогавашния американски президент Джордж Буш (Rock Against Bush), NOFX правят брилянтна сатира не само на политическото невежество на държавния глава, но и на игнорантното поведение на голяма част от населението на страната. Franco Un-American е среднотемпово парче, а основният мотив в него не е бас или китара, а на синтезатор
ключов момент от текста: Let the whales worry about the poisons in the sea, Outside of California, it's foreign policy

15. Together On The Sand (Ribbed, 1991)
Може би доста необичаен избор, но сигурно няма фен на NOFX, който да не знае наизуст и без това краткия текст, който се пее от бившия китарист Стив Кидуилър.
ключов момент от текста: Country music played on the radio, So I turned it off and we walked down to the water as she grabbed on to my honker

14. All Outta Angst (So Long And Thanks For All The Shoes, 1998)
Зад закачливото ска с тромпета на El Hefe се крие урок за разбиване на стереотипи, независимо дали се отнася за групи, обединини по политически, религиозен или какъвто и да е друг признак.
ключов момент от текста: I'm not insane, I'm not bummed out, I got no one to blame, nothing to change, I got no evil to fight

13. Please Play This Song On the Radio (White Trash, Two Heebs And A Bean, 1992)
През 90-те NOFX имат големи противоречия с комерсиалните медии - радио и MTV и се гордеят с това. Една от най-големите находки на групата по темата е тази песен, която използва всички стандартни похвати за правене на музика, като същевременно ги описва в текста по хумористичен начин.
ключов момент от текста:  We wrote this song, it's not too short, it's not too long, it's got back up vocals just the right places

12. The Idiots Are Taking over (The War On Errorism, 2003)
Песента е предупреждение, че глупостта е заразна, независимо каква е формата. Бас интрото е супер хващащо, а по-нататък бандата разгъва парчето в схемата без припеви, макар заглавието да се повтаря няколкократно в края.
ключов момент от текста:  Тhere's no point for democracy when ignorance is celebrated

11. The Brews (Punk In Drublic, 1994)
Fat Mike е от еврейски произход, но е атеист, (бивш) алкохолик и изобщо човек, няма проблеми да се шегува на каквато и да е тема. Има много моменти от текста на този химн, които не биха били разбрани от хора, които не са запознати с еврейските обичаи, но пък пречупени през призмата пияни скинхед пънкари анти-расисти, добиват съвсем различно значение.
ключов момент от текста:  We're the brews sportin' anti swastika tattoos, Oi oi we're the boys the orthodox, hasidic, o.g. ois

10. Scavenger Type (Punk In Drublic, 1994)
Финалното 17-то парче от Punk In Drublic е минималистична акустична композиция за животите на бездомниците. Текстът е тъжен, докосващ и реалистичен и затваря цикъла на албума, който започва с Linoleum (ще я има и нея в класацията, не бързай), където също се разглежда бедността като социална категория, макар и в малко по-мажорен и оптимистичен тон.
ключов момент от текста: As the wind penetrates his bones, his mind keeps focused tidal waves of sound catapulted from his horn wail like lovers

9. Dinosaurs Will Die (Pump Up The Valuum, 2000)
Още една от песните, в които NOFX критикуват музикалната индустрия без задръжки. Самият Fat Mike е бизнесмен и музикант, който твърди, че не прави компромиси с музиката на бандата, но отказва да остави лейбъла си на големите акули.
ключов момент от текста: We're gonna fight against the mass appeal, We' re gonna kill the seven record deal, Make records that have more then one good song

8. Soul Doubt (White Trash, Two Heebs And A Bean, 1992)
Сериозна, мрачна и леко депресивна, тази песен е донякъде и хумористичен поглед върху живота, ако съдим от заглавието. Soul Doubt е душевно съмнение, но чисто звуково името може да се произнесе и като Sold Out - израз, използван за нарочените за продажници банди, които изведнъж стават супер попуярлни. Също така парчето притежава някои от най-добрите китарни рифове на El Hefe.
ключов момент от текста: Can't keep my thoughts from flying 'round, not sure what I'm thinking about, I got soul doubt

7. Leave It Alone (Punk In Drublic, 1994)
Най-големият хит от Punk In Drublic има всичко - зарибяващо интро, приглушено напрежение, последвано от взрив на енергия, рефрен с Na-Na-Na, китарна модулация... Текстът е малко абстрактен - може би песента е за проблеми с наркотици, а може би има има и друго значение.
ключов момент от текста: Leave it alone, heel and stay, roll over and shake and beg for the bone, leave it alone

6. It's My Job to Keep Punk Rock Elite (So Long And Thanks For All The Shoes, 1998)
Откриващата песен от албума So Long... е декларация за независимост на музиката на NOFX. Бандата е прекарала цялата си кариера в инди лейбъли и през годините съперничеството на сцената е водило и до раздори.
ключов момент от текста: I'll choose my own shit scene

5. Bob (White Trash, Two Heebs And A Bean, 1992)
Главният герой Боб вероятно е бил проекция на Fat Mike или на който да е от членовете в обозримото бъдеще. Песента разглежда алкохолизма и борбата с него едновременно в шеговит и поучителен тон. Всъщност обаче същността на текста е във въпроса какъв е смисълът на живота, ако няма какво друго да правиш, след като си спрял да пиеш?
ключов момент от текста: He spent 15 years getting loaded for 15 years, 15 Till his liver exploded. Now what's Bob gonna do now that he can't drink?

4. Lori Meyers (Punk In Drublic, 1994)
Бърза и гневна песен, в която главната героиня - порно актриса - първо е описана през призмата на далечен познат от детството, а след това тя самата дава отговор на критиките защо се снима във филми за възрастни. Женските вокали се изпълняват от Ким Шатък от The Muffs. ключов момент от текста: Who the hell are you to tell me how to live my life? You think I sell my body, I merely sell my time

3. The Separation of Church and Skate (The War On Errorism, 2003)
Признавам, че именно тази песен ме накара да се захвана с класацията. Името е игра на дума, а посланието е насочено отново към музикалната индустрия. По-важни са обаче въпросите, които Fat Mike задава в текста, като един от тях е "Кога пънк рокът стана толкова безобиден и опитомен?" Темата е безкрайна и актуална дори сега, когато съществуват банди като 5 Seconds of Summer, на които им се слага етикет "пънк". По-важното е, че вдигналата се тогава полемика роди и оригинален и много важен отговор - от страна на Propagandhi в тяхната песен Rock For Sustainable Capitalism (2005). The Separation of Church And Skate е една от петте най-важни пънк рок песни за последните 15 години.
ключов момент от текста: When did punk rock so safe? When did the scene become a joke?

2. Stickin' In My Eye (White Trash, Two Heebs And A Bean, 1992)
Заклевам се, че първият път, когато гледах клипа, стоях като гръмнат и не можех да спра да си пускам песента отново и отново. Интрото на баса е гениално и велико, нещо като Waiting Room на Fugazi, но много по-експлозивно, защото по-нататък инструменталът връхлита като вихрушка със скоростно темпо и чудесна китарна работа. Вокалите звучат леко фалшиво на моменти, но точно в това се крие чара на парчето, а припевът с хоровите вокали е брутално напомпан. Една от песните, която вероятно е в топ 5 на около 90% от феновете на NOFX.
ключов момент от текста: Kill beneath the camera, watch the world begin to cry, It's not from pity, it comes from what's been sticking in my eye

1. Linoleum (Punk In Drublic, 1994)
Много пъти се се опитвал да се сетя за друга песен, която не е сингъл на някоя група, няма видеоклип, има странна структура, защото е без припев и въпреки това е безобразно известна. Със сигурност Linoleum е нещо повече от песен, тя е начало на един легендарен албум, но в същото време е и цяло течение в пънк рока, тъй като много от бандите се опитват да се нагаждат към музиката именно заради китарните партии. Дълбокомисленият текст е една ужасяваща реалност, която подминаваме всеки ден - съдбите на хората без дом и подслон, тези, които се хранят с нещата, които ние изхвърляме в кошчето, забравяйки, че излишните за нас хапки ще са нужни някому. Linoleum е NOFX - песента, която ти се забива в главата и чийто текст винаги пееш до края.
ключов момент от текста: Possesions never meant anything to me, I'm not crazy 'cause I got none, well that's not true I've got a bed and guitar and dog named dog who pisses on my floor, that's right I've got a floor, so what?

Коментари

Популярни публикации