Funk Busters - Optical Glasses For The Soul

Artist: Funk Busters
Album: Optical Glasses For The Soul!
Label: Self-released
Year: 2012
Country: Bulgaria
Genre: Jazz-Funk, Neo-Soul, Acid Jazz, Funk Rock, Downtempo Electronica, Alternative Pop, Chill-Out
FACEBOOK


За Funk Busters все още не се знае много, но тепърва ще се говори за тях. Това е проект на двамата мултистилови мултинструменталисти от Свищов – Свилен Начев (споменавам първо него, защото по-възрастните са с предимство) и Венцислав Лалев. Funk Busters е едно от многото им музикални лица и считам, че именно с него, те ще бъдат разпознавани на сцената у нас.

Optical Glasses For The Soul е нещо като логично продължение на друго тяхно DIY-издание – From The Cradle To The Vinyl EP, все записани в тяхното студио Fragile Audioroom. То съдържа 10 изцяло инструментални композиции с общо времетраене около половин час. Неслучайно споменавам дължината на албума, тъй като според мен 30-ина минути са нужни на човек, за да се отпусне след един дълъг работен ден, а Optical Glasses For The Soul е перфектната музика за това.

В стилово отношение, Funk Busters са повлияни както от олдскуул фънка, да речем на Prince и Herbie Hencock, така от съвременни изпълнители като Bonobo, David Holmes, Poets Of Rhythm и проектите на Norman Cook – Freak Power и Fatboy Slim. Това, разбира се, съвсем не изчерпва цялостната концепция на албума. Двама музиканти инкорпорират доста чил-аут и даунтемпо моменти, мръсен бас-груув, танцувални бийтове, съпоставими с тези на Beastie Boys, DJ Format и Jurassic 5, както и лек рокенрол заряд. Всъщност тук се крие и разковничето, поради което смятам, че Optical Glasses For The Soul е страхотен албум. Мога да си представя как биха звучали някои от парчетата с едни добри рап-речитативи или вокали на певци родом от Ню Орлиънс, и макар това да е само мое предположение, смятам че резултатът би бил още по-впечатляващ.

Не бих желал да се спирам на всяка композиция по отделно,  понеже сменящите се стилови настроения не променят цялостното усещане на албума. Целта е тотален релакс, дори когато говорим за по-раздвижени и танцувални елементи. Ще отбележа само две парчета, които със сигурност ще попаднат в саундтрака на предстоящ български филм. Funk Busters са сътворили доста музика за „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”, които ще излезе по кината през септември. В саундтрака на филма ще бъдат със сигурност Share Lock и Place Called Brooklyn, така че има защо да ми вярвате, че за двамата господа Начев и Лалев тепърва ще се говори.

Очакваме още от Funk Busters, a вие може да преслушате и закупите Optical Glasses For The Soul от тeхният - bandcamp ТУК!

OЦЕНКА: 8/10

Препоръчани песни: Break It  Share Lock  Worm Baron  Place Called Brooklyn



Коментари

Популярни публикации