The Supervillains - Robots




Artist: The Supervillains
Album: Robots
Label: Rah Rah Robots
Year: 2012
Country: USA
Genre: Ska-Punk, Alternative Rock, Hardcore Punk
FACEBOOK


The Supervillains е четиричленна американска ска/пънк/реге група от Флорида, за която не може да се каже, че е изпъквала с нещо особено на фона на плеядата от подобни изпълнители отвъд Атлантическия океан.  И това е съвсем нормално, тъй като досегашното им творчество се базираше предимно на песни за мацки, партита, ганджа, пиене и тем подобни любими на американската младеж неща, плюс задължителните кавъри по някоя поп-класика като да речем Careless Whisper на George Michael. 

Новото ЕP на групата обаче тотално разби представа ми за The Supervillains. Robots e концептуален (почти цял) албум,  който е базиран върху „Божествена комедия” на Данте (Tim Timebomb’s Rocknroll Theater, anyone?!?!), състоящ се от 6 песни с общо времетраене 25 минути! Историята показва изчанчената визия на The Supervillians за отвъдния живот и всяка една от шестте композиции представя различните му стадии. А влиянията не се простират само върху Данте, а обхващат и други културни феномени като "Магьосникът от Оз", Bohemian Rhapsody на Queen и Futuramа.

Материалът в Robots не е изцяло нов - някои от песните са променени такива от албумите Horseshoes and Hand Grenades и Jahmerica, като бандата работи над това EP в продължение на 5 години. Резултатът е повече от впечатляващ. Robots събира най-доброто, което жанрът ска-кор може да ни предложи и би се харесал много на фенове на групи като The Suicide Machines, Streetlight Manifesto, Mad Caddies и Authority Zero. 

Началото на Rapture с пиано и чело e като ехо от рицарските битки в Средновековието, което мощно прелива в зловеща хардкор пънк прогресия  и  да завърши с фънки реге ритми. Във втората песен Hell намираме агресивен хеви метъл риф, щипка ска и постоянно променящо се темпо. Limbo пък напомня на пиратска песен, като някоя от онези, които ще звучат още по-добре с една бутилка ром, особено с припев като Help I’m in hell, no one to save me now/Help me I’m in hell, I brought it upon myself/To the gates of hell we shall sail around, never to be found – the angels of hell.

Стигаме и до Purgatory, която също като Hell има осезаемо хеви метъл заряд, но преминава в демонична ска и в определени пасажи достига до висотите на Choking Victim. Предпоследната песен Space е най-бавната и създава усещания за безтегловност и успокоение. Завършекът идва с Heaven, която за мен не само че е най-добрата песен от албума, но цигулките на лиричния припев ми дойдоха като гръм от ясно небе.

Това е Robots. Емоционален, интензивен, наситен с обрати от интрументална и вокална гледни точки и крайно препоръчителен, силен от първата до последната секунда. Макар и EP, новото отроче на The Supervillains е първият ми кандидат за албум на годината.

ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчителни песни: Rapture   Limbo   Heaven



Коментари

Популярни публикации