Wavves - Afraid Of Heights

Artist: Wavves
Album: Afraid Of Heights
Year: 2013
Label: Mom + Pop
Country: USA
Genre: Indie Rock, Surf Rock, Noise Rock, Alternative Rock, Punk Rock, Lo-Fi
FACEBOOK


Тези, които не ме познават добре, едва ли знаят, че се страхувам от височини. Краката ми се започват да треперят, ако се катеря по стълба и нещо подобно, свят ми се вие като погледна надолу от някоя тераса на 5-тия етаж, а пък да не говорим какво ми беше, когато плахо надникнах към бетонната нюйоркска джунгла от 86-тия етаж на Емпайър Стейт Билдинг.

И след тази безобразно безинтересна информация от моя живот е време да поговорим за Afraid Of Heights на Wavves (няма грешка, с двойно "v" се изписва името им). Защото очевидно това, което беше като опит за хитър увод от моя страна, е обвързано с името на четвъртия албум на калифорнийската банда.

С Wavves се "запознахме" покрай FIDLAR, не без препоръката на басиста на Paperwings. Преслушвайки техни песни в YouTube, реших, че си струва да хвърля едно ухо за техния албум, който щеше да излезе само месец по-късно.

Afraid Of Heights е меко казано миш-маш, но от хубавия тип, в който няма чушки. Влиянията на други банди върху Wavves са толкова осезаеми, че се чудиш как е възможно да "откриеш" Nirvana, The Smashing Pumpkins, Green Day, Weezer, Dinosaur Jr., та чак до Queens Of The Stone Age и Melvins.

Споменавайки Nirvana, се сетих за думите на Kurt Cobain за Smells Like Teen Spirit. Той твърдеше, че китарната прогресия на хита е била следствие от многобройните му опити да имитира песен на The Pixies. Защото откриващата Sail To The Sun е "100% The Pixies". Парчето започва с някакво еуфорично, празнично, дори леко коледно интро, преди припевът да избухне също като в Smells Like Teen Spirit. Е, Sail To The Sun няма да добие същата популярност, но с примера, който посочих, исках да кажа, че няма нищо лошо в това, Wavves да звучат като Nirvana, The Pixies или коя да е друга група, стига да го правят добре.

А въпросната песен е меко казано феноменална като композиране, структура, изпълнение и доставя онова усещане, което те кара да се я пускаш пак и пак. Sail To The Sun обаче не е целият албум. Тринадесетте парчета (14, ако броим и бонус трака със скандалното име Hippies Is Punk) са ни повече, ни по-малко задоволителни като резултат.

Някои от тях са наистина страхотни - Dog, Paranoid и финалната психария I Can't Dream. Други са просто добри, приятни и слушаеми рок песни със задължителния сърф отенък. Има и 1-2 парчета за пълнеж, без които също можеше да мине, но не бих ги нарекъл дразнещи в никакъв случай.

Всъщност споменавайки FIDLAR по-горе, няма как да подмина текстовете на Wavves. В основата си отново имаме типично по калифорнийски - трева, пиене, трева, гадни ченгета и разбира се, обичайния религиозен сарказъм (само гледай долу видеото на Sail To The Sun - можеш да заложиш солидна сума пари някъде, че то ще е в годишния ми топ 20).

Хубавото за Afraid Of Heights е, че Wavves балансират между настроенията - има весели и надъхващи моменти, има отнесени пасажи, които не знам защо ми напомнят на филма Donnie Darko, има и рок експлозивността. Всъщност няма как да не харесаш тая банда, която в един от старите си албуми има песен - I Want To Meet Dave Grohl. Пресмятайки наум...

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчнителни песни:  Sail To The Sun   Dog    Paranoid   Give Me A Knife   I Can't Dream  Коментари

Популярни публикации