Eminem - The Marshall Mathers LP 2

Artist: Eminem
Album: The Marshall Mathers LP 2
Year: 2013
Label: Aftermath/Interscope/Shady Records
Country: USA
Genre: Midwest Rap, Hardcore Rap, Alternative Rap, Pop Rap, Rap Rock
FACEBOOK

АВТОР:  ИЛИЯН ИВАНОВ

Точно преди да почна да пиша ревюто за The Marshall Mathers LP 2, прочетох в NME, че къщата от детството на Eminem е изгоряла. Всъщност нямаше информация какви са щетите от пожара, но има нещо много символично, че една дървена постройка, която "грее" от обложката на един от най-великите рап албуми на всички времена, е пострадала точно два дни след официалното излизане на неговото продължение.

Не знам дали това изобщо е важно в случая, при условие, че самата къща дълго време е била изоставена. Изоставена, но не и забравена, тъй като детските спомени на Marshall Mathers още обитават адреса 19946 Dresden Street. И мнозина от тях са били вдъхновение за най-новия албум на Eminem, с който най-популярният бял рапър официално се завърна на своя трон.

The Marshall Mathers LP 2 е онова доказателство, с което се потвърждава една крилата фраза, която чест ползваме за футбола - "Формата е временна, класата е постоянна". Eminem събира накуп всички оръжия и оръженосци, с които спечели критиката на своя страна през годините. Той умело лавира в текстовете си между патологичната си социопатия, болезнените спомени от миналото и безграничния си пронизващ цинизъм, доказва, че може да рапира със скоростта на светлината, да подбира най-добрите семпли в компанията на продуценти като вездесъщите Rick Rubin и Dr. Dre и да създава парчета, които да се харесват от всякакви аудитории фенове, а не само от тази в хип-хопа.

В албума има много гости, от известни супер звезди като Rihanna (в Monster), Nate Ruess от група fun. (в Headlights) и Kendrick Lamar (в Love Game) до неособено популярни певици като Liz Rodrigues (в Survival), Polina Goudieva (в Legacy) и Sarah Jaffe (в откриващата Bad Guy) и всички те са свършили прекрасна работа, и може да ги приемем като глазурата на една торта.

И понеже стана дума за къщата от обложката, The Marshall Mathers LP 2 може да приеме за нейното голямо префасониране. Конструкцията се крепи върху три конкретни песни, символизиращи трите егота на изпълнителя - откриващата Bad Guy (в която образът на Stan e ревизиран през погледа на вманиачения му брат Matthew), намиращата се точно в средата Rap God (където Slim Shady слага в малкия си джоб всички самозвани рапъри) и финалната Evil Twin (с която бива сложен краят на този изкусен музикален триумф). Тази троица носещи греди рамкира The Marshall Mathers LP 2 и около тях останалите парчета оформят подменената фасада, зад която цари привиден домашен уют. В крайна сметка, колко приятно място може да бъде фалиралият град Детройт?

ОЦЕНКА: 9,5/10

Препоръчителни песни:  Bad Guy   Rhyme Or Reason    Survival   Berzerk   Love Game    Evil Twin




Коментари

Популярни публикации