Soulfly - Savages

Artist: Soulfly
Album: Savages
Year: 2013
Label: Nuclear Blast
Country: United States
Genre: Trash Metal, Groove Metal, Cavalera Metal

Автор: Виктор "Вичо" Балчиклиев

Savages е 70 минути Макс Кавалера. Ако очаквате нещо ново, различно, оригинално, по-добре не си губете времето. Ако пък искате един час качествен траш/груув метъл със запазената марка на една от иконите в тежката музика, то няма да съжалявате.

Оригиналността на Макс Кавалера замря някъде миналия век. Проблемите и промените в емблематичните Sepultura през 1997 оставиха г-н Кавалера драматично откъснат от банда, която винаги остава в сърцето и диктува музикалните му идеи. С всичките му негативни страни, чудатости и дразнения, Макс си остава човек, който просто не може да живее без музика и моментално сформира новата си банда Soulfly. За да четете това ревю, най-вероятно знаете историята нататък.

Кавалера завинаги ще остане име, свързано с историята на метъл музиката. Освен двама от основателите на Sepultura, братята Макс и Игор по-късно създават Cavalera Conspiracy, където самостоятелно подготят третия си албум. Ричи, синът на Макс, все още се подвизава в Incite, а миналата година по-малкия му брат Зайон (още един Zion Lion) се присъедини към баща си като новия барабанист на Soulfly. Объркани сте? И ние, но няма какво да направим – бразилска сапунка.

Една от запазените марки на Soulfly е постоянната ротация на състава. По една или друга причина (основно заради кривотията на Макс) почти всеки албум е създаден от различни музиканти. Фламенко божеството с малката раничка на гърба Марк Ризо демонстрира завидно постоянство и е китарист и в Savages след 9 години съвместна работа. Басът е в ръцете на небезизвестния Тони Кампос, който замени Тони Чоу, а както вече споменах, зад барабаните стои поредното метъл отроче на Макс – Зайон Кавалера, който има тежката задача да се докаже като достоен наследник на големи имена като Рой Майорга и Джо Нунез.

И все пак малко за албума. Soulfly добиха слава, свирейки интересна комбинация между траш и нео метъл с интересни „tribal” елементи. Постепенно звукът се втежни и Dark Ages остана може би последния по-характерен Soulfly албум. Оттам нататък групата наистина навлезе в тъмен период и следващите три албума не бяха особено впечатляващи.

Макс Кавалера си го изби на чист траш и сякаш уеднакви Soulfly с всичките си странични проекти, включително и Cavalera Conspiracy. Групата му попадна в много неудобно положение – макар и лесно познаваеми заради гласа и не особено дълбоките текстове (fire, blood, hate, war, root x10) на Макс, музиката остана не особено интересна и характерна. С други думи Soulfly изгубиха емблематичното си звучене въпреки емблематичния си фронтмен.

Признавам си, постепенно изгубих интерес към една от най-любимите ми групи. Предният албум дори не го преслушах, но реших да чуя сингълът ‘Bloodshed и бях приятно изненадан. Чух онзи любим насечен ритъм и груба мелодия, подплатена от мощния глас на Макс, които ме запалиха по Soulfly и ме накараха да чуя Savages.

За жалост, ‘Bloodshed’ си остава една от по-различните песни в обичайната траш лекция на Кавалера, но като цяло албумът звучи доста по-организиран и смислен.  Можи би защото е минало време и отдавна не съм слушал Soulfly, но Savages откровено ми допада и смятам, че и по-старите фенове ще са доволни. Има по-бързи и агресивни песни като Cannibal Holocaust и Master of Savagery, по-насечени и тежки като Fallen и Spiral, както и по-олдскуул като Soulfliktion, за всеки по нещо. Има си я и дежурната Soulfly под номер IX, която продължава една от най-готините концептуални традиции в по-тежката музика.

Със Savages Soulfly смениха лейбъла, преминавайки от големите Roadrunner към другите големи Nuclear Blast. Дали тази промяна не маркира и символичното пренасочване на бандата към по-характерния си звук, предстои да разберем. За сега може просто да се порадваме на новото им творение, което се нарежда доста по-добре до Dark Ages, отколкото предходните три.

А Кавалера има още известно време да поработи преди да полудее съвсем.

ОЦЕНКА: 7.5/10


Препоръчителни песниBloodshed   Soulfliktion   Fuck Reality   Fallen   Spiral


Коментари

Популярни публикации