Bury Tomorrow - Runes


Artist:  Bury Tomorrow
Album:  Runes
Year: 2014
Label: Nuclear Blast
Country:  England
Genre:  Metalcore, Melodic Metalcore, British Metalcore

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев

Наскоро в ревюто за последния албум на Architects споменах, че въпросните архитекти, заедно с Hacktivist и Bury Tomorrow са най-стабилните и обещаващи млади метълкор банди на Великобритания. И може би не случайно, скоро след президаването на силното дебютно EP на Hacktivist и смазващия Lost Forever // Lost Together (2014) излиза и третият албум на Bury Tomorrow.

И очаквано Runes е изключително стабилен и балансиран албум. Бандата се ползва с лукса да ползва два отделни вокала и докато Daniel Bates продължава да мачка с ниски и дълбоки крясъци, Jason Cameron (още ритъм китара и основно лице зад музиката им) демонстрира все по-впечатляващи вокални качества в мелодичните части.

Въпросната комбинация покрива и едно от основните и в същото време почти непостижими условия за модерна метъл банда – баланс между тежки и леки части. С достатъчна доза тежест и брейкдауни и изпълнен с мелодии и лирични припеви, Runes затвърждава характерното звучене на бандата, което може много трудно да бъде объркано от всеки, запознат дори малко с творчеството им.

Bury Tomorrow издават дебютния си Portraits през 2009 и макар да не съм му обърнал достатъчно внимание, албумът звучи достатъчно стабилно за първи опит. През 2012 излезе и добре приетият Union Of Crowns, чиято цялостна концепция и фокус върху британска средновековна история успя да спечели сърцата на всички горди патриоти от великата британска империя.

Сега остава да добият слава и от западната страна на Атлантика, защото в Европа групата вече си изгради име на силен и постоянен участник по основните фестивали и концертни зали. Сравнявани доста с по-старите Killswitch Engage (може би заради вокалите?) и As I Lay Dying (чието разпадане може да даде допълнителна преднина на Bury Tomorrow), след 5 години бандата вече не е поредната група объркани младежи с китари.

За това говори и подписването с Nuclear Blast, чиято мощ в музикалната индустрия може само да ги дърпа нагоре. Групата вече заема челни места из Великобритания и едниствено умната и доста агресивна маркетингова кампания зад Bring Me The Horizon успява да ги държи далеч от трона на Кралството.

В Runes Bury Tomorrow продължават с концепцуалната цялост на албумите си, което е нещо изключително готино, ако е направено с достатъчно мисъл и стил. В този случай бандата отново се връща назад към традициите и фолклора на Албиона и развива албум около символиката на руническите символи. Без излишна доза фолклорен епос, групата е записала един доста умен албум, в който на първо слушане банални текстове имат хитър и интересен смисъл.

На места типичният метълкор е разчупен, което придава по-интересно звучене и бяга от баналното. Из албума се чуват страхотни песни като Man On Fire’, ‘The Torch’, ‘Another Journey’ и ‘Garden Of Thornes’. Runes завършва и с две ‘балади’, символично свързани с водещите песни в албума – ‘The Torch (Acoustic)’ и ‘Watcher V.2’, което придава завършеност на целия албум.
Проблемът остава, че дори след десето слушане все още има доста песни, които не мога много да различа и се губят в цялата мешавица от рифове, брейкдауни, крясъци и напевни припеви. Но пък има време групата да израстне и да ни изненада със следващ албум.

Само напомням, че Sempiternal е четвъртият на BMTH, а LF//LT е шестият на Architects, така че времето и годините са изцяло в полза на Bury Tomorrow. Очаквам решаващ четвърти албум, който или ще затвърди бандата като лидер в Англия или ще демонстрира тотално изчерпване и привършване на иначе до сега доста силната и стремглава кариера.


ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песниMan On Fire   The Torch   Another Journey   Garden Of Thornes   Watcher 



Коментари

Популярни публикации