DevilDriver - Trust No One

Band: DevilDriver
Album: Trust No One
Label: Napalm Records
Genre: Groove, Melodic Death Metal
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Преди няколко години DevilDriver почти изчезнаха от сцената. Освен сравнително скучен, Winter Kills (2014) ги прати в творческа криза, която пък доведе до напускането на половината музиканти. Последва и възраждането на Coal Chamber, старата група на господин Dez Fafara и бъдещето за DD не изглеждаше розово. Напук на всичко и всички обаче, бандата някак успя да събере сили да се завърне с новия Trust No One - един от най-добрите албуми, които някога са издавали.

Следя DevilDriver почти от създаването им и макар бандата никога да не е издавала слаб албум, общо взето никога не са впечатлявали с оригиналност или разнообразие. Dez Fafara уцели изключително успешна формула след напускането на Coal Chamber и замиращата ню метъл сцена, като успя да яхне вълната на новите американски метъл групи (New Wave Of American Heavy Metal), редом до герои като Lamb Of God, Chimaira, Machine Head и прочие. Макар винаги леко пренебрегвани, DevilDriver останаха в съзнанието на много фенове като една стабилна, постоянна и безкомпромисна група.

'I Could Care Less' се превърна в химн на цяло поколение, което търсеше здрава и бърза музика, без лигавщини и експерименти. Първите няколко творения звучаха някак безупречни, макар и с откровени недостатъци и пропуски. С характерната си апокалиптична и мрачна атмосфера, албумите до Pray For Villains (2009) пожънаха завиден успех, но след това бандата някак изгуби посока и идеите се изчерпаха. Без да казвам, че са слаби (дори напротив), Beast (2011) и Winter Kills (2013) превърнаха DevilDriver в една изхабена и повтаряща се група, със скучни и хаотични мотиви, в чиято музика не остана нищо, освен тежест.

2014 доведе до вече споменатата по-горе "криза" след като оригиналните членове на бандата Jeff Kendrick (китара) и John Boecklin  (барабани) напуснаха, а Fafara беше изцяло концентриран върху завръщането на Coal Chamber с техния Rivals (2015). Напук на очакванията DevilDriver успяха да се вдигнат обратно и през 2015 Niel Tiemann (преди китарист в рок групата Midwest Kings) и Austin D'Amond (бивш барабанист на разпадналите се Chimaira) се присъединяват, за да внесат свежи и оригинални идеи. Към това добавяме и напълно фокусирания и надъхан Фафара и резултатът е един изключително добър Trust No One.

Още от отварящата 'Testimony of Truth' албумът загатва за пълния си потенциал и не разочарова до последната секунда на 'Evil On Swift Wings'. По особен начин песните звучат изцяло в традицията на първите DevilDriver с цялата им диаболична атмосфера, но в освежен и някак разнообразен вариант. Trust No One е емоционално зареден като това не означава балади и лиготии, а перфектно премерени мелодични части и сола, подплатяващи текстовете на Фафара и безспирните рифове и барабани.

Кулминацията на албума идва в средата с официалния сингъл 'Daybreak' и едноименната 'Trust No One' като перфектни примерни за всичко нова, в което DevilDriver винаги са били дяволски добри. Малко след това е и епичната 'For What It's Worth', която впоследствие разбрах, че е посветена на жената на Фафара, макар и инструменталът и текстовете да не загатват особена прочувственост (разни хора, разни идеали). Всички парчета са изпипани до най-малките детайли и за финалното звучене трябва да се отдаде нужното и на Mark Lewis, който не само дълги години продуцира DevilDriver, но е работил отблизо по албуми на Chimaira, Trivium, August Burns Red, All That Remains и много други.  

След всичко това остава още веднъж да кажа, че Trust No One е просто един наистина качествен албум. Съвсем спокойно това може да е пълният потенциал на DevilDriver и ако е, аз съм щастлив, че все пак успяхме да го чуем. Новите музиканти определено внасят нужната доза креативност и разнообразие, без грам да променят характерното звучене и атмосфера, които направиха групата важно име в съвременната метъл сцена. Поздравления на Dez Fafara и новосъбраната тайфа за едно от големите попадения (и приятни изненади) на 2016. 


8.5/10

Препоръчителни песни:   Daybreak   Trust No One   For What It's Worth   Testimony Of Truth   Bad Deeds





Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации