Doomtree - No Kings

Artist: Doomtree
Album: No Kings
Label: Burnside/Doomtree Records
Year: 2011
Country: USA
Genre: Alternative Rap, Conscious Hip-Hop, Underground Rap, Midwest Rap
FACEBOOK




Уникалният mash-up албум Wugazi 13 Chambers беше най-доброто нещо за миналата година и бе дело на членове на хип-хоп колектива Doomtree. Самата идея да комбинираш музиката на Fugazi и Wu-Tang Clan е истинска лудост, но пък резултатът бе изумителен – изданието звучеше така, сякаш  Ian MacKaye и Method Man са записвали заедно цял живот. Проектът Wugazi е страхотен, но както се оказа по-късно, не съм следил достатъчно развитието на Doomtree, тъй като в края на годината седмината членове на колектива са издали и авторски материал. В крайна сметка – по-добре късно, отколкото никога и в последните няколко седмици сериозно наблегнах на слушането нa No Kings - техен втори официален албум.

Някои сигурно се питат – кои по дяволите са Doomtree? Aми, те са петима MC-та: P.O.S, който е най-известният и най-дейният от бандата, занимавал се преди това с хардкор пънк; Sims, Mike Mictlan, Cecil Otter и единствената жена Dessa, както и двамата DJ-и – Paper Tiger и Lazerbeak. No Kings e oт типа хип-хоп, който няма да чуеш по комерсиалните радио и телевизия. Doomtree звучат като пънк група, която може да рапира, при това добре, но не за „диаманти, кучки и куршуми”, а да казва интелигентни неща, които всеки обикновен човек преживява всеки ден. Да, No Kings е много по-близо в лирическо отношение до Jurassic 5, отколкото до Jay-Z, да речем. Mисля, че най-точното определение за стила на групата е conscious hip-hop.

Всяка една песен е доста различна сама по себе си, като причината затова са интересните инструментали. Повечето песни звучат така, сякаш Crystal Method са вършали в студиото на Doomtree. Усеща се голямо влияние от брейбийт/биг бийт електронната музика, както и модерния алтернативен рок.

Първата песен No Way започва със семпъл от китара, а включването на дръм’н’бейс бийта и вокалите, я превръщат в едно яко mosh-pit парче. Като цяло в албума преобладават този тип песни, а най-добрите от тях са Bolt Cutter, Bangarang, Beacon и Тhe Grand Experiment. 

В края на албума обаче са разположени най-интересните песни за мен –Тeam The Best Team и особено последната – Fresh New Thrash. Te са малко по-лежерни, не толкова шумни, но за сметка на това с изключително интересни, заради семплите с брасовете. Fresh New Thrash пък има леко реге усещане, но едва доловимо, което действа по много въздействащ начин. Определено тази песен ми е най-любимата.

Не мога да преценя, дали No Kings e по-добър от проекта Wugazi (който не е официален албум на Doomtree), защото става дума за много, ама много различни неща.  Със сигурност обаче No Kings e eдин много силен и смислен хип-хоп албум, който ще се хареса на феновете на подобни групи.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песни: No Way   Bolt Cutter   Beacon   Team The Best Team   Fresh New Thrash


Коментари

Популярни публикации