Taylor Swift - Red

Artist: Taylor Swift
Album: Red
Label: Big Machine Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Country Pop, Pop, Pop-Rock, Indie Pop
FACEBOOK



Въпреки че на пръв поглед Taylor Swift изглежда доста далеч от музикалните ми вкусове, нямам никакви угризения и притеснения да си призная, че нейният четвърти албум Red е едно от събитията за изминалата година. И на всичко отгоре смятам, че е доста сполучлив.

Кънтри музиката не е чак толкова популярна по нашите географски ширини и за това си има и логично обяснение – тук балканският фолк цинизъм вирее на благодатна почва и не позволява на неговия американски събрат да пусне корени. Ами така де, кой ще ти слуша Dolly Parton и Dixie Chicks, когато имаш Алисия, Андреа и други подобни силиконови кукли. От друга страна кънтрито си остава най-популярният стил в САЩ, където Нешвил си е техният Димитровград.

И все пак американската фолк музика не е само мацки с платиненоруси коси и грамадни цици. Сигурно и поради тази причина Johnny Cash е издиган в култ, дори в България. Излизането извън стереотипа на кънтрито винаги е посрещано с позитивни възгласи и именно това прави покойният певец толкова значим за историята.

Taylor Swift тръгва да гони кънтри кариера, премествайки се да живее от Пенсилвания в Тенеси и нещата ѝ се развиват по план в началото. Това обаче явно не е било достатъчно за 23-годишната изпълнителка, която с всеки следващ албум се отдалечава все повече от своите корени, без това да пречи на популярността ѝ.

Ако приемем, че границите на щата Тенеси са и границите, до където може да стигне музикалното ѝ еволюиране, то сладураната вече е в Ню Джърси или в Масачузетс – Taylor Swift e направила няколко крачки напред, с което избягва тъпченето на едно място. А промяната в стила е обвързана и с промяна в прическата – къдриците вече ги няма!

Red се състои от 16 песни, в които поп/рок елементите са преобладаващи за сметка на кънтрито или поне двете неща са доста балансирани, без да се усеща натежаване в едната посока. И това може да се види още от стилната снимка на обложката – доста по-различна от кичозните такива в предишните ѝ 3 албума. 

В известен смисъл Taylor Swift сама е успяла да спечели критиката на своя страна, защото не чака някой друг да и напише парчетата. Тя наистина не притежава мощния гласови диапазон на Adele, нито обаятелността на приглушеното пеене на Lana Del Rey, но не може да се отрече, че има талант и усет.  С много труд тя е превърнала своите музикални идеи и емоционални състояния в интригуваща компилация от песни и поради това се отличава неимоверно много от Carly Rae Jepsen и други такива сходни поп звезди.

Бих разделил албума на две половини. В първата сякаш по-осезаемо е присъствието на динамични, игриви и жизнерадостни парчета (като I Knew You Were Trouble) , докато във втората се забелязва по-голямо количество нежни балади (като Sad Beautiful Tragic).

Taylor Swift демонстрира, че е напълно наясно и с модерните течения – откриващото парче State Of Grace e прекрасен инди рок, пред който Coldplay и Rihanna звучат нелепо, а в припева на споменатата I Knew You Were Trouble е преплетен дъбстеп бийт (най-накрая и от този стил да има полза).  На други места тя го докарва на Lily Allen (парчето Stay Stay Stay) и все повече се отдалечава от идола от детството ѝ – Shania Twain.

Очевидно е, че Taylor Swift е искала да порасне и с Red наистина се опитва да остави пубертета зад гърба си. Разбира се, повечето текстове са свързани с лоши гаджета и нещастно приключили връзки, но това вече не са проблемите на буйна тийнейджърка, а на жена, която неусетно е станала на 22. Няма как да пропусна и брилянтната и ирония към независимата музика в смаш хита We Are Never Ever Getting Back Together  „And you would hide away and find your peace of mind with some indie record that's much cooler than mine”.

Единствените минуси на албума са двете парчетa, които са дуети с мъже. Едното е Тhis Last Time с Gary Lightbody – вокалист на инди рок групата Snow Patrol, а другото Everything Has Changed е с британската фолк звезда Ed Sheeran. Просто понякога симбиоза не се получава и в случая гласовете на двамата мъже хич не пасват на тоя на нашето момиче.

След като големият портал AbsolutePunk.net си позволи да ревюира този албум и да го включи на 23-то място в своя топ 30 за годината, мисля че е време Taylor Swift да получи малко повече признание и у нас. За малко повече от 2 месеца Red продаде над 3 милиона копия само в САЩ и по всичко личи, че ще се продава като топъл хляб и през 2013-та година, а певицата със сигурност ще изкара още куп хитове от него, защото много от парчетата имат потенциала за това.  Това е Red – сладникав, но стилен поп/рок с кънтри полъх от перфектно композирани, изпълнени и продуцирани песни на прелестната Taylor.

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчани песни:   State Of Grace   I Knew You Were Trouble   All Too Well   We Are Never Ever Getting Back Together   Stay Stay Stay





Коментари

Популярни публикации