Volbeat - Outlaw Gentlemen & Shady Ladies



Artist: Volbeat
Album: Outlaw Gentlemen & Shady Ladies
Year: 2013
Label: Vertigo/Universal
Country: Denmark
Genre: Heavy Metal, Hard Rock, Rockabilly, Groove Metal, Alternative Metal
FACEBOOK


Само до преди няколко седмици бях убеден, че Volbeat са германска банда. След като ме светнаха и излязох от заблудата, реших, че е време да им обърна по-сериозно внимание, защото техният пети албум Outlaw Gentlemen & Shady Ladies бе рекламиран като едно от събитията на годината за европейската рок и метъл сцена.

За да няма повече неясноти - Volbeat са датчани, а отскоро са с американски китарист - Rob Caggiano, който пристигна при тях от Anthrax. Между другото, без да защитавам липсата си на познания за тази група, имаше логика те да са от Германия. Предишният им албум Beyond Hell/Above Heaven е достигнал платинен статус на територията на тази страна - над 200 000 копия, което, човече, си е бая! Защото във времената на свободните сваляния, да продаваш в такива количества си е постижение, достойно за уважение.

Като оставим настрани Германия, Volbeat са известни по цяла Европа, а от справката ми за тях в Wikipedia, осъзнах, че вече яко трупат популярност и отвъд Атлантическия океан. И няма как да е другояче, при условие, че стиловете, които са решили да смесват, са любими на много хора.

Съдейки по вкуса на българина, хард и хеви елементите никога няма да излязат от мода, ако ще и потоп да залее милата ни татковина. В основата си Volbeat се стремят именно да спечелят тази аудитория - т.е. хората, които се кефят на Judas Priest, Metallica, Iron Maiden и т.н., но реално се целят по-високо. Рокенрол, рокабили и разни други по-"разкърши-снага-стилове" си живеят в симбиоза с хард рока и хеви метъла, като комбинацията си е повече от приятна.

Тук няма как да не подмина и вокалиста Michael Poulsen. Пичът може много сериозно да имитира пеенето на James Hetfield, на Elvis Presley, на Johnny Cash и на Keith Caputo от Life Of Agony (който вече не съм сигурен дали е той или тя, след като предпочита да го наричат Mina Caputo), а в определени песни дори някак си ги комбинира.

Volbeat са колкото оригинални сами по себе си, толкова са и съвкупност от неща, които сме слушали до несвяст. Добрата новина при техния аблум Outlaw Gentlemen & Shady Ladies е, че композиторските им умения ни представят един много хитов албум, който няма как да не харесаш.

Първо да почнем от обложката тип "Добрият, лошият, злият, тъпото копеле, стриптизьорката и Clint Eastwood is badass". Тя веднага ни вкарва в някаква каубойска обстановка, а уестърн увертюрата Let's Shake Some Dust допълва атмосферата. Следват 13 парчета, като почти всяко едно е с потенциал да ти се загнезди в главата за дълго време.

Примерно пилотният сингъл Cape Of Our Hero е толкова радиофоничен, че сигурно, ако беше на български, щеше да е песен на Б.Т.Р. и това не е шега. Въобще Volbeat знаят как да грабват вниманието с мелодии, а когато е нужно да внасят нужната тежест с по-тежки траш рифове.

Друго парче, на което бих искал да обърна внимание - Doc Holiday пък започва с банджо и честно казано, първото нещо, което ми дойде в главата беше - Dropkick Murphys. Впоследствие играта се променя, но пънкарското определено е част от творчеството на тези датчани.

В албума участват и двама гости. Единият е сънародникът на Volbeat - King Diamond, който пее в най-тежкото и най-хедбенгърско парче Room 24. Прелестната Sarah Blackwood (екс-The Creepshow, сега в Walk Off The Earth и на всичко отгоре бременна) пък добавя свежест в рокабилитo Lonesome Rider, чийто припев при друг аранжимент може да подхожда добре и на DJ Bobo. И понеже в началото си признах нехайството за националността на Volbeat, тук е моментът да се изтъкна. В Allmusic се бяха издънили, като бяха объркали Sarah Blackwood с една друга Sarah Blackwood, която се занимава с доста по-различен тип музика.

Outlaw Gentlemen & Shady Ladies ще увеличи още повече и без това главоломно растящата фенбаза на Volbeat. И в това няма нищо случайно, защото светът има нужда от повече подобни групи. Такива, които не се притесняват да експериментират с колкото се може повече стилове. Специално на Volbeat им се получава много добре и този албум ще кърти мивки от колоните на много хора.

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчителни песни:    Dead But Rising   Cape Of Our Hero   The Hangman's Body Count    Lonesome Rider   Doc Holiday



Коментари

Популярни публикации