Carcass - Surgical Steel

Artist: Carcass
Album: Surgical Steel
Year: 2013
Label: Nuclear Blast
Country: United Kingdom
Genre: Death Metal, Grindcore, Heavy Metal
FACEBOOK

Някъде в далечната вече 1998-ма година станах гимназистче, но от тия след седми клас. Тогава класната ми ръководителка госпожа Томерова позволи на стената зад чиновете да си залепим някакви плакати. Новият ми съученик Венци донесе два. Единият плакат беше на доста популярна група, но сега не мога да се сетя дали на снимката беше Cliff Burton или Jason Newsted. Другият беше на един далеч по-зловещо изглеждащ квартет, чието име нищо не ми говореше по онова време - Carcass.

През въпросната година същата тази банда вече не е съществувала от известно време. Факт, който впоследствие научавам години по-късно, когато интернетът от лукс става необходимост. Изобщо, цялата информация, която узнавам за Carcass през предишното десетилетие, ме прави всичко друго, но не и съвременник на тяхното творчество. Това обаче не ми попречи да се прехласна по музиката им, която както винаги съм твърдял е "като на никоя друга метъл група във вселената".

В интерес на истината тяхната "нежна лебедова песен" - най-лекият им албум Swansong (1996) все още ми се струва твърде нереалистично добър, макар да е смятан за спорен след предшестващите го класики Necroticism – Descanting the Insalubrious (1991) и Heartwork (1993). Carcass променят из основи екстремната музика, но точно когато са на върха, идва и техният преждевременен край. Или не съвсем...

Преди няколко години бандата бе възобновена за концертни изяви, но поради една или друга причина дълго време не се говореше за нови записи. Здравословното състояние на барабаниста Ken Owen (прекарана кома) пък не му позволява да изпълнява своите задължения. Така се стига до 2012 година, когато  Jeff Walker (вокали/бас) и Bill Steer (китара/вокали) решават, че Ben Ash (китара) и Daniel Wilding (барабани) са хората, с които Carcass отново ще рита задници.

Както вече казах, не съм съвременник на старото творчество на "ливърпулската четворка", но пък съм напълно в час със случващото се при тях през 2013 година. Сигурен съм и, че не съм и единствен по рода си. В средата на февруари Carcass си направиха официален Facebook профил, който през това лято вече наброява около четвърт милион фенове. Всъщност това число може да покаже две неща - че има хора, които не са забравили групата, която са слушали преди да речем 20 години и че има много, хора, които впоследствие са узрели за наследството на една легенда.

Най-накрая стигаме и до Surgical Steel. Нещо, което бе чакано като гръм от ясно небе в метъл и не само метъл общността. Хич не искам да звуча като хейтър, ама ми беше писнало да слушам кое е модерен метъл, кое е екстремен метъл, кое е пост-нещо си. Carcass изровиха инструментите, почистиха ги, калиха ги, лъснаха ги до блясък на емайла и със 100%-ва убеденост мога да заяви, че са записали един от най-добрите тежки албуми за последните години.

Студенината, която се носи от обложката на Surgical Steel, примесена с откриващите тонове на дуелиращите се китари в интрото 1985, леко унася като с миризма на хлороформ, но точно тогава удря Thrasher's Abbatoir и осъзнаваш, че анестетикът е бил недостатъчен и си вързан буден за операционната маса.

47-минутното "мъчение" всъщност си е истинско предизвикателство за сетивата, защото ако знаеш Carcass, искаш точно от това. Surgical Steel включва скоростни, тежки и технични китарни рифове и сола, достатъчно грайнд в барабаните, неповторимите вокали на Jeff Walker и прелестни заглавия на песни като Noncompliance To ASTM F 899-12 Standard и 316 L Grade Surgical Steel. И което е облекчаващо яко - всички песни са направени по каноните на бандата, а не според разни тенденции.

Сингълът Captive Bolt Pistol, вдигнал високо летвата на очакванията, пък е удобно разположен точно преди нечовешкия финал Mount Of Execution - композиция, която както и да я гледам, слага в малкия си джоб всякакви опити на модерните екстремисти да звучат епично, брутално и същевременно мелодично.

Ами най-добрият метъл албум за годината е факт. Поне за мен.

ОЦЕНКА: 9.5/10

Препоръчителни песни: The Master Butcher's Apron    Noncompliance To ASTM F 899-12 Standard   316 L Grade Surgical Steel    Captive Bolt Pistol    Mount Of Execution



Коментари

Популярни публикации