Comeback Kid - Die Knowing

Artist: Comeback Kid
Album: Die Knowing
Year: 2014
Label: Victory Records
Country: Canada
Genre: Hardcore Punk, Punk Metal, Heavy Metal, Metalcore
FACEBOOK

АВТОР: ИЛИЯН ИВАНОВ

Само преди броени дни Team Canada триумфира мощно на струващите 51 милиарда долара олимпийски игри в Сочи. Естествено, че говоря за хокейните богове от най-северноамериканската държава - спортисти, на които открито симпатизирам.

Вниманието ми през този февруари остава върху Канада и NHL - National Hardcore League, където един от претендентите за Купа Стенли - Comeback Kid направиха голямо завръщане с чисто новия си албум Die Knowing. Страната на "кленовите листа", която обожавам по ред причини, има уникални музикална фауна и момчетата от Уинипег са от тези, които могат да се похвалят като едни от най-кръвожадните хищници.

Паузата между Die Knowing и предишния Symptoms + Cures (2010) се оказа най-дългата между албуми на бандата. През това време Comeback Kid направиха поредна промяна в състава си, като вече имат нов китарист - някой си Stu Ross, свирил метълкор в Misery Signals и поп пънк в Living With Lions.

В цялата история със замените на музиканти няма никаква драма, тъй като Comeback Kid стартират своята кариера като страничен проект на Andrew Neufeld и Jeremy Hiebert от Figure Four. След два албума, в които зад микрофона избочва Scott Wade, през 2006 година идва катарзисът. Neufeld сменя китарата и поема вокалите (Wade напуска), което ражда умопомрачително добрия албум Broadcasting... (2007) и смазващото му продължение от 2010 година, за което споменах в предишния абзац.

Предполагам, че има хора, които се кефят повече на албумите с предишния вокалист, но именно с Neufeld като фронтмен Comeback Kid изглеждат съвсем завършено и точно този пич ги прави толкова интересни и значими в океана от хардкор групи.

Die Knowing е по-различен албум от предишните два, в които имаше доста повече мелодични пасажи и моменти не само като инструментали, но и като пеене. Настоящият е директен, около две идеи по-тежък и абсолютно безкомпромисен.

Вероятно причината се крие в новия китарист, вероятно не. Die Knowing удря с бавен и мощен груув в откриващата едноименна песен. Думата "скорост" обаче преобладава в албума. Бързите "съркъл пит" части логично са повече от бавните брейкдауни и това си личи в парчета като Wasted Arrows и Should Know Better. Друг характерен за хардкора елемент - хоровите вокали са изведени напред в няколко песни като финалната Sink In, а за тези, на които им липсва Scott Wade - бившият вокалист гостува във Full Swing.

Comeback Kid е една от най-важните хардкор групи за последните 15 години и Die Knowing е издание за ценителите на жанра. По подобие на едни други герои, възникнали като страничен проект - Bane (чакаме с тъга и нетърпение техния прощален албум), тези канадци отдавна са лигата на големите и неслучайно се заиграх с NHL в увода. Die Knowing е солиден, мачкащ и донякъде тривиален албум, но на кого му пука за последното определение? Със сигурност на живо песните вътре ще звучат още по-яко и се радвам, че ще се уверим в това на 9 юли, когато Comeback Kid ще разтърсят София.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песни: Wasted Arrows   Should Know Better   Beyond   Unconditional   Sink In




Коментари

Популярни публикации