Major Lazer - Apocalypse Soon [EP]

Artist: Major Lazer
Album: Apocalypse Soon [EP]
Year: 2014
Label: Secretly Canadian / Mad Decent
Country: United States
Genre: Electronic, Dancehall, Reggae

Автор: Виктор 'ВИЧО' Балчиклиев

Обикновено избягвам да правя ревюта на EP-та по ред причини, но този път ще се извиня с три причини – първо, бързо и лесно е; второ, напоследък няма кой знае колко интересни албуми, на които да обърна внимание; трето, предният албум на Major Lazer – Free The Universe, беше доста добър, а пропуснах да го ревюирам миналата година (иначе можеше и да разбърка годишния топ 10).

Major Lazer основно е диджей Diplo, подпомаган по турнета и участия от Jillionaire и Walshy Fire, които през 2011 заместват предишния партньор Switch. Diplo пък е Thomas Pentz, който освен че е създател на проекта Major Lazer, е постоянен гостуващ из албуми и сингли на всевъзможни световноизвестни продуценти и диджеи.

Напоследък Diplo нашумя още повече покрай хитовете 'Earthquake' (с DJ Fresh), 'Freak' (със Steve Aoki) и появата в  последния албум на Skrillex – Recess. Казвам всичко това, за да покажа че Diplo/Major Lazer не е случаен проект или поредния еднодневен диджей, който скоро ще изчезне, а солидно име в популярната електронна музика.

Вече споменатият Free The Universe беше наистина стабилен албум. Освен, че изобилстваше от готини песни, из гостуващите музиканти се отличаваха имена като Flux Pavillion, Bruno Mars, Tyga, Ezra Koenig (Vampire Weekend), Shaggy, Elephant Man, Vybz Kartel, Busy Signal, Laidback Lucke, Ms. Dynamite, Tyga, и прочие.

Да, но Apocalypse Soon е много слаб и нелеп опит и добре, че е само EP. Искрено се надявам за следващия албум да се постарае много повече и половината песни въобще да не видят официално издаване. Наистина много много голямо разочарование от един диджей, който винаги ме е изненадвал приятно.

Може би най-добрата (и сякаш единствена добра песен) е  Come On To Me със Sean Paul. Тя най-много напомня на обичайния стил на Major Lazer и дори участието на Sean Paul не дразни, а само допринася положително. Добра имитация на брас секция също така.

Aerosol Can с Pharrel Williams можеше да бъде десетки пъти по-добра като сегашния й вариант е просто слаб опит за игра с равен и скучен бийт, на който Pharell показва, че може да рапира. Само че този ритъм отдавна не е толкова интересен, а Pharell сме го чували в много по-добри проекти, особено през последните години.

Всичко останало (всичко, всичко, останалите три песни тоест) е пълна боза. ‘Dale Asi е много кисел латиноамерикански мафиотски рап, в който поредния регетон шмекер от племето на Don Omar все още е забил на така любимото им “Dale Dale”. Но пък става за упражнение на начално ниво по испански.

‘Lose Yourself’ е скучна и доста зацикляща песен, в която дори няма вокал (което не е задължително, но Diplo обикновено се справя с намирането на интересен глас за песните си), докато ‘Sound Bang’ е катастрофален опит да се комбинира реге и габа, което не само не става за слушане, а и трябва да бъде забранено със закон по целия свят.

Накратко – много слабо и много разочароващо. Мислех си дали въобще да го пиша това при положение, че толкова не ми харесва, но пък нека добавим и малко негативни ревюта, че започнахме 2014 с прекалено високи оценки. Apocalypse Soon (да, и аз не разбирам препратката към Апокалипсис Сега на Копола в името и корицата...) става единствено за хора, които:

1. Са рожба на англо-ямайски брак и не могат да преценят каква музика да слушат, за да са в крак с модата в двете си родини.

2. Искат да слушат зацикляща електроника, но габа/техно/рейв/дъбстеп влиза твърде остро със сутрешното кафе.

3. Харесват Sean Paul, но им писна той да си пилее времето из клипове на разни новоизлюпени госпожици.

ОЦЕНКА: 4/10

Препоръчителни песниCome On To Me (ft. Sean Paul)   Aerosol Can (ft. Pharell Williams)
Коментари

Популярни публикации