Memphis May Fire - Unconditional


Artist: Memphis May Fire           
Album: Unconditional
Year: 2014
Label: Rise Records
Country: United States
Genre: Metalcore, Texas Cowboycore

Автор: Виктор 'ВИЧО' Балчиклиев

Unconditional е четвъртият студиен албум на Тексаската метълкор банда Memphis May Fire. Накратко, дебютният Sleepwalking (2009) и третият Challenger (2012) не съм ги преслушвал, докато The Hollow (2011) ме остави с много колебливо мнение. Заради две-три по-сериозни песни реших да им дам втори шанс, макар името им да продължава да ме влудява.

Общо взето Memphis May Fire са добри в това, в което са добри повечето метълкор банди – мощни брейкдауни, изненадващи преходи, безкрайни насечени рифове. В The Hollow наистина имаше брутални моменти, но дори те не успяха да замаскират слабите страни – това, в което са слаби повечето метълкор банди – немощни и лигави вокали, еднообразие, клиширани и досадни текстове.

Когато иначе бунтарския ти ‘ъндърграунд’ стил се превърне в едно от най-популярните и комерсиално успешни подразделения на екстремната музика, добро решение е да се огледаш около себе си и да видиш какво правят конкурентите и водачите в стила. Напоследък стилът се разводни много и има два основни показателя, по които да сравниш модерните банди:

1. Електроника – независимо дали се харесва или не, електронните елементи стават все по-популярни. Електрониката в Crossfaith ги превърна в ‘електроникор’, печелейки хиляди фенове по света, докато Motionless In White директно си се пишат индъстриъл, въпреки безспорното влияние на Bleeding Through.

Два от по-добрите и печеливши миналогодишни албуми  – Sempiternal на BMTH и From Death To Destiny на Asking Alexandria включваха доволно количество електронники и синтезирани оркестрални мотиви, заради които множество критици ги нарекоха ‘атмосферични’. 

Факт, използването на подобни елементи прави музиката доста по-епична и на фона на призрачни електроники брейкдауните  звучат още по-силно и въздействащо. В контекста на Unconditional (а и предишните Challenger и The Hollow) Memphis May Fire не отстъпват на никого откъм ползване на електронни оркестри и безмилостни брейкдауни. Но дотам.

2. Крещене/пеене – макар преди 20-ина години да е било престъпление да се смесват, в днешни дни е почти немислимо комерсиално успешна банда да не се опита да редува крещене и пеене. Проблемът е, че много малко успяват да намерят точния баланс и за целта ти трябва вокал/и с дълбок и мощен рев и силно и богато пеене – за момента се сещам само за As I Lay Dying и Caliban, но те са друга категория.

Ако ще пренебрегваш пеенето, прави го като Parkway Drive, които са безпрецедентен лидер в жанра от няколко години. Или пък преслушай последния Architects и чуй за какви смразяващи крясъци говорим в Lost Together // Lost Forever. Това, по което MMF отстъпват на всички останали е немощното пеене на Matty Mullins.

Постоянното проплакване и нелепо лигавене ме кара да намразя един нелош албум на една нелоша банда. Така, вместо да дръпнат напред в класацията и да добият реноме на стабилна и уважавана банда, MMF завинаги ще си останат в училищния двор с подобни албуми.

Иначе има стабилни песни, няма спор. Както и в The Hollow, някои от тях ще си ги запазя и ще ги слушам постоянно – всичко друго обаче директно се трие и никога повече не се търси. Изброените по-долу препоръчителни песни са причината да преслушам Unconditional няколко пъти. В интервю от 2013 бандата заявява, че албумът е драматичен и звучи като саундтрак от начало до край. Ок, само че албумът е прекалено много като саундтрак до фазата, в която след десет слушания все още не мога да различа една песен от друго. Едно и също, едно и също. 

Наистина бандата демонстрира израстване и сравнително узряване и евентуално може и да стигнат до следващ наистина смазващ албум, но все още са далеч. За да го направят първо трябва да накрат господин Мати да поработи над гласа си, така както всички останали са работили над композиция и аранжимент. До тогава си остават посредствена банда от Далас, Тексас, a.k.a. фермери и каубои с малко повече парици да си купят музикални инструменти и апаратура за ранчото.

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчителни песниNo Ordinary Love   Sleepless Night   Beneath The Skin   The Rose   Possibilities


Коментари

Популярни публикации