Bob Mould - Silver Age






Artist: Bob Mould
Album: Silver Age
Label: Merge Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Alternative Rock, Indie Rock, Power Pop, Post-Hardcore, Noise Pop
FACEBOOK


 
Понякога човек открива за себе си някой страхотен албум по доста странни стечения на обстоятелствата. Такъв бе моят случай с новият албум на Bob Mould – Silver Age, дебютирал на 52-ро място в класацията на Billboard.

Пред няколко седмици Kevin „Noodles“ Wasserman публикува във Facebook клипа на The Descent на Bob Mould, заявявайки, че това е една от най-великите песни, които е слушал в последните 20 години! УОУ! Все пак китаристът нa The Offspring не е кой да е и донякъде неговото мнение ме изненада. Не бих изпаднал в подобни крайности за въпросната песен, но със сигурност е едно от най-яките радиофонични рок парчетa за последните 5-6 години. The Descent е като музикалното оформление на великото произведение на Едгар Алан По - „Спускане в Маелстрьом“, където буквите оживяват в картини.

Всъщност за незапознатите, Bob Mould е една от най-легендарните личности в рок музиката и го казвам с цялата тежест на света. Той е бивш фронтмен на Hüsker Dü - хардкор пънк групата, заради която алтърнатив рокът стана толкова популярен през 90-те години. Модерни рок величия като Dave Grohl и Billie Joe Armostrong нееднократно се се прекланяли пред гения на Bob Mould, чиято друга банда Sugar също доби култов статус със пънкарливия си пауър-поп.

Silver Age е деветият солов албум на гологлавия музикант. В записите са участвали още басистът Jason Narducy и барабанистът Jon Wurster, с което е спазена сакралната формула на Bob да работи в трио.

Албумът съчетава в себе си много от енергията на The Pixies, от мелодичността на R.E.M., много от силните черти на Hüsker Dü и Sugar, но и звучи достатъчно модерно, като някаква странна сплав между упоменатите вече Foo Fighters и Green Day.

Откриващата Star Machine е един мини-шедьовър с напомпан припев и текст насочен към музикантите, които търсят само популярност, без да предлагат нищо интересно и ново. Казано от Bob Mould, това наистина звучи яко и смислено, защото този човек е участвал в написването на някои от най-великите aлбуми на 80-те – Zen Arcade и New Day Rising.

В парчето Silver Age пък той пее „I'm never too old to contain my rage“! Да, дори на 52 години! За The Descent вече казах, но в албума има още много такива страхотни мелодични рок парчета в средно темпо като Briefest Moment, Fugue State, Round City Square и Keep Believing. Самият Bob Mould признава, че е повлиян от изпълнителите, на които той е въздействал, включително Foo Fighters. На места гласът на Bob Mould пък леко напомня на Chris Cornell, а пълната сила на албума е разгърната в монументални композиции като Steam Of Hercules и финалната First Time Joy. Може би единственото по-неприятно усещане в албума е относно продукцията, тъй като в някои песни октавните мелодии на китарите заглушават твърде много вокалите.

На Bob Mould може да гледате като един по-алтернативен Michael Stipe и това няма нищо със сексуалните ориентации на двамата. Hüsker Dü и R.E.M. винаги са били поставяни на един и същ пиедестал относно гениалността на своята музика, но просто вторите са тези, които са известни на цял свят.

Bob Mould обаче продължава да твори, да записва и да радва своите фенове. Заглавието на албума може да е Silver Age, но съдържанието му е чисто злато и е само за ценители.

ОЦЕНКA: 9,5/10

Препоръчани песни: Star Machine  Silver Age   The Descent   Steam Of Hercules   Keep Beieving



Коментари

Популярни публикации