NOFX - Self Entitled



Artist: NOFX
Album:
Self Entitled
Label:
Fat Wreck Chords
Year:
2012
Country: USA
Genre:
Skatepunk, Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK


В интерес на истината бях решил да „разкъсам” новия албум на NOFX след първите няколко слушания. Впоследствие „омекнах”, като ще си запазя изцяло правото да съм достатъчно критичен и обективен.

Self Entitled е техен 12-ти (!!!) албум, но цялата дискография на калифорнийската скейт пънк банда е толкова по-обширна, че си направих справка. На iPod-а си имам 377 техни песни – повече от тези на всяка една друга група, която слушам, като не претендирам да притежавам абсолютно всичките им седеминчови сингли, EP-та и прочие издания. Махаме 30-40 песни, които се повтарят заради концертните албуми, но броят на парчетата пак остава една изключително сериозна цифра. 

Когато си издал толкова много песни, идва логичният въпрос – не се ли изчерпваш? Michael Burkett, по-извстен като Fat Mike, e човекът отговорен за 99% от процеса на композиране на песни. Не човек, а машина. Машината обаче започна да дава прекалено много на copy/paste в последните 6-7 години.

Self Entitled е окей за албум на NOFX. Вътре има много сарказъм и сатира по политически и религиозни теми, има няколко нотки на сериозност, има самоирония и всичко това върху почти 30 минути бърз и мелодичен скейт пънк (този път без никакви ска/реге изгъзици) с киселите вокали на Fat Mike и онези приятно дразнещи крясъци на Eric Melvin. За 30 години на сцената обаче не винаги може да си в топ форма. Защото новият албум е някак си твърде безличен на фона на тези от 90-те или дори на The War On Errorism. Предишните две тави на NOFX започнаха пътя към вялостта, като дори самият Fat Mike бе признал, че след цялата Rock Against Bush кампания, продажбите на бандата са тръгнали надолу по наклонената плоскост.

Не мога да преценя дали новият албум всъщност е посредствен и просто моите вкусове са се променили. В Self Entitled няма песни от калибъра на Linoleum, Bob, Leave It Alone и Stickin’ In My Eye или дори от този на The Separation Of Church And Skate и Franco Un-American. Има просто песни, които докато ги слушам си звучат яко, но след това биват бързо забравени.

72 Hookers, която открива албума, e като отритната от Pump Up The Valuum-сесиите или тези, в които е измислена епопеята The Decline. Закачките на NOFX с религията продължават с I Believе In Godess и във финалното Xmas Has Been Xed. За първата от двете песни трябва да признаем, че има убийствено як риф, но нищо повече. She Didn’t Lose Her Baby пък е много идентична с една от последните издадени песни на Lagwagon, а пък Secret Society звучи като Bad Religion.

Първият сингъл Ronnie & Mags е забавно и мелодично парче с приятни рифчета и марковото соло на El Hefe. В него главните действащи герои са бившите лидери на САЩ и Великобритания от 80-те - Роналд Рейгън и Маргарат Тачър. Забавно, да, но не колкото Franco Un-American.
 
Разводът на Fat Mike е отразен много подробно в I Got One Jealous Again, Again – тъжното продължение на We Got Two Jealous Agains от 2003. Именно тази лична драма и това, че родителите му са починали преди няколко години, са променли творческия процес и са причините NOFX да загуби част от своята забавна страна.

Според мен най-силните парчета са Cell Out, My Sycophant Others и This Machine Is 4. Още не мога да преценя дали в заглавието на първата няма лек намек към Chris Hannah от Propagandhi (изхождам от това, че Wolves In Wolves Clothing парчето One Celled Creature бе отговор на Rock For Sustainable Capitalism). При всички положения обаче текстът предполага самоирония, каквато малко банди биха си позволили. 

Не че някой фен на NOFX ще остане дълбоко разочарован от Self Entitled, но мисля че NOFX могат много повече. Но от друга странa, както вече споменах, това е 12-тия албум на групата и след някоя година, ще имам над 400 техни песни. За това нещо - само респект!

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчани песни: Ronnie & Mags  Cell Out   My Sycophant Others    This Machine Is 4   I Got One Jealous Again, Again





Коментари

Популярни публикации