Propagandhi - Failed StatesArtist: Propagandhi
Album: Failed States
Label: Epitaph
Year: 2012
Country: Canada
Genre: Progressive Rock, Thrash Metal, Hardcore Punk, Punk Rock, Alternative Rock
FACEBOOK
Обикновено възприемането на музиката на Propagandhi  ми отнема малко повече време от тази, на която и да е друга моя любима група. Няма да крия, че Failed States бе очакван от мен с най-голямо нетърпение през тази година и преди да започна да пиша тези редове, исках да бъда сигурен, че напълно съм усетил всичко от посланието на тези канадски чудовища. Това е така, защото Propagandhi е една от малкото банди в съвременната рок сцена, която се стреми безстрашно да експериментира, да предизвиква всякакви реакции у слушателя и да го кара да се замисля за силата на музиката.  Слушах Failed States поне 30 пъти в последната седмица, запознах се детайлно с лириките на Chris Hannah и Todd Kowalski и в крайна сметка, реших че няма какво да го крия – това е албумът на годината и не само на тази.

В едно скорошно интервю Chris Hannah заяви, че целта на членовете на Propagandhi е да създават за своите фенове „вечните албуми”, като обясняваше от своята гледна точка на фен, как той възприема и обича записите на любимите си банди Rush, Sacrifice, Voivod, SNFU, MDC и NoMeansNo. С пет албума зад гърба си, бандата вече отдавна се е превърнала в една от най-значимите музикални явления през 90-те и 00-те. Но с Failed States, Propagandhi достига съвсем нови висоти в собственото си творчество, като новата творба е с една идея по-добра от всяко едно от предишните им издания и достига тази точка на перфектност, след която човек да се чуди дали има още път нататък. 

Откриващата и епично прогресираща от бавно към средно темпо Note To Self е една от причините да обичам толкова много тази група. Осъдителните въпроси, които задава Chris Hannah могат да се отнасят за абсолютно всяко едно общество или всяка една една система, но краят на текста дава надежда „The answer's there right before your eyes:  Rise”. Преливането във взривния първи сингъл Failed States, в който за по-малко от две минути се случват толкова много неща, че чак се чудиш какво общо могат да имат в един текст световните войни, Тom Hanks и мечтите за един перфектен свят. Третата Devil’s Creek реже здраво с трашърския си риф, а в следващите две песни  – Rattan Cane и Hadron Collision Todd Kowalski вкарва познатата хардкор агресия ала Cro-Mags

Стигаме и до Status Update, която е дълга само минута, но със сравнително краткия си текст, сатиризира не само социалната мрежа Facebook и цялата тази напудрена помпозност, която строи отвсякъде. Феноменално изпълнение на Chris Hannah, който очевидно покрай новия китарист David Guillas е станал още по-техничен в своите траш залитания. Между впрочем, такава полусериозност, като в Status Update, се наблюдава и в още едно такова парче – Things I Like, където отново има препратка към любимия хокеен отбор на фронтмена – Toronto Maple Leafes.

Todd пее още две песни от албума, които всъщност показват другото му "аз", едно такова далеч по-мелодично и по-лирично. Cognitive Suicide и Dark Matters са от типа песни, отразяващи  личностни трагедии, а в инструментално отношение Propagandhi попада между прогресив и алтърнатив рока, за да илюстрира това не само с думи, но и с мелодия. В същата категория попадат и две от песните на Chris във втората половина на албума – Unscripted Moment и Lotus Gait, като във втората (затаете дъх) има дори и нещо като припев. Защото в това се крие силата и красотата на Propagandhi, да създава музикални есета без да следва някаква изтъркана формула за писане на песни с куплети и припеви.

Краят на Failed States идва с Duplicate Keys Icaro (An Interim Report). Във всеки един от последните си три албума, Propagandhi успяват да измислят някаква нечовешка песен за завършек, като и този път бандата надминава себе си. Duplicate Keys Icaro e в стилистиката и могъществото на Purina Hall Of Fame, на Iteration и на Last Will And Testament – музика, който описва някаква съвсем ясна картина, която може да видиш със затворени очи. В случая песента съвсем ясно подхожда на обложката на албума (между другото дело на Todd). Да си призная, това е най-добрата композиция на Propagandhi  изобщо и ако мисля, че в следващия си албум бандата трябва да запише само „последни песни”. „There is no me. There is no you. There is all. There is no you. There is no me. And that is all.” се пее в текста на Duplicate Keys Icaro и това е съвсем вярно – няма мен, няма теб, има само Propagandhi.

Failed States е най-добрият албум на бандата, албумът на годината и това определение няма да го прочетете само от мен. Честно казано, не знам какви оценки ще трябва да давам на Propagandhi, ако в следващото си издание надминат и този епохален шедьовър. А, да и преди да съм забравил: албумът се издава от легендарния инди лейбъл Epitaph Records. Браво, господин Brett Gurewitz, този път улучихте десетката.

ОЦЕНКА: 10/10

Препоръчани песни:  Failed States    Status Update    Cognitive Suicide   Dark Matters   Lotus Gait   Duplicate Keys Icaro (An Interim Report)
Коментари

Популярни публикации