Night Birds - Mutiny At Muscle Beach

Band: Night Birds
Album: Mutiny At Muscle Beach
Label: Fat Wreck Chords, 2015
Genre: Punk Rock, Hardcore Punk, Surf Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Night Birds е банда, която наскоро открих и която се нуждае от много повече популярност от тези няма 12 хиляди лайка във Фейсбук. Отскоро пичовете от Ню Джърси записват за Fat Wreck Chords, което преведено по моему значи, че "вече са в голямата игра". Mutiny At Muscle Beach е техен трети албум, но дебют за компанията на Fat Mike и ще бъде в челните места на много ъндърграунд класации в края на 2015 година, просто защото е адски добър.

Малко групи вече правят такъв пънк като този на Night Birds. Или поне малко го правят толкова качествено. Mutiny At Muscle Beach е като отгледано от вълци дете на албумите на Dead Kennedys и The Circle Jerks - Fresh Fruit For Rotting Vegetables и Group Sex. Night Birds са абсолютно нетипични за своя район Ню Джърси - техният безкомпромисен пънк/хардкор копае основите си в сърф рока на пясъка на плажовете в Калифорния. Поп пънк намеците към Descendents и Bad Religion също са съвсем в тон със споменатите горе класически албуми и затова крайният резултат тук е един фантастичен и френетичен запис, който се слуша на един дъх.

Тъй като стана ясно, че Night Birds не са NOFX, за да се издържат само от музика, членовете на бандата имат дневни работи, от които черпят вдъхновение. Вокалистът Джо например работи на място, което в България най-общо наричат "кол център" и често се прибира вкъщи гневен на света. Това може да си проличи от парчета като експлозивната първа (I'm) Wired или следващата Life Is Not Amusement For Me. В други случаи той разказва за още по-лични проблеми - Blank Eyes е за трудните времена от развода с жена му, но като цяло политическата тематика преобладава в лириките.

Night Birds are old school - издават албума си и на касетка
Така например финалната Left In The Middle осъжда липсата на алтернатива при гласуване в САЩ, тъй като всичко се свежда до избор между две партии или личности.  Сравнявам Night Birds най-вече с Dead Kennedys поради няколко причини. Китарните рифове с много сърф елементи (само чуйте инструментала Miskatonic Stomp) се доближават именно до тези на East Bay Ray от титаните от Сан Франциско, а заглавия като Lapsed Catholics Need Discipline и Mutiny At Musicle Beach са все едно измислени от Джело Биафра (Dead Kennedys имат лайв албум, наречен Mutiny On The Bay).  От съвременните банди Night Birds може да се каже, че се доближават до деструктивизма на FIDLAR, но текстовете им не са толкова глупави.

През 2015 година, а и не само през нея, все по-ясно се вижда, че много медии работят, за да "вдигат акциите" на определени спорни като стилови ориентации, но носещи кликове банди - да речем 5 Seconds Of Summer - любимци на Alternative Press, Rock Sound, Kerrang и т.н.. Night Birds са пълните антиподи на добре облечените и сресани австралийчета (за чийто втори албум ще пиша в следващите дни) - те са в медийния миманс, но не търсят 15 минути слава, дори не търсят да оставят траен отпечатък, просто пишат песни, записват ги аналогово (между другото и заради липса на пари) и накрая се получава изненадващ шедьовър. Mutiny At Muscle Beach е един от най-добрите пънк албуми напоследък (сиреч през тази декада). Без да иновативен, той романтично ни връща към хардкора от началото на 80-те. След изключително тъпите си последни албуми, Black Flag и Bad Brains да си водят записки, за да видят как се прави такава музика през 2015.
9/10
Препоръчителни песни: (I'm) Wired    Blank Eyes    Golden Age Of TV    Mutiny At Muscle Beach   Left In The Middle

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации