Всеки Следващ Ден - Часовник Без Стрелки


Band: 
Всеки Следващ Ден
Album: Часовник Без Стрелки
Label: 
Self released
Genre: 
Alternative Metal, Nu Metal, Hardcore Punk

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Всеки Следващ Ден са нова банда, която съществува горе долу от 2013, когато излиза първото им демо EP Пътят Напред. И, освен ако не живеете в пещера, няма как да четете този блог и поне веднъж да не сте чули 'Жив' ("Но ще дойдеее този момент, когато ще бъдааа жииив!"), много силно парче.

Бандата е от София и се явява "супергрупата" на алтернативната столична сцена. Всеки Следващ Ден са Рижия (вокали) от Overdawn, Ангел (китара) и Ваньо (бас) от Redound, Вальо (барабани) от Empty Face и Иван (втора китара) от Melekh/Empty Face. Надявам да не съм объркал много кой откъде е - идеята е ясна, пичовете не свирят от вчера и са добре познати от различни метъл/хардкор проекти.

Често ги сравняват с P.O.D. и дори E-Town Concrete макар да има прилика в стила, подобни сравнения са излишни и често имат негативен ефект, особено за родни групи. Да не говорим и че Часовник Без Стрелки е пъти по-добър от The Awakening (2015). Най-общо казано музиката им е алтърнатив/ню метъл с елементи на хардкор и стабилен хип-хоп....или мелодичен хардкор с елементи на хип-хоп и ню метъл/рапкор.

Часовник Без Стрелки следва зададения в предното EP ритъм, създавайки лесно познаваем почерк и характерен стил. Чисто музикално е изпипан до последния детайл като трябва да отбележа и впечатляващото качество на албума. Естествено, има какво да се желае, но финалния звук и миксиране на албума са повече от добри и за това трябва да се споменат както чистия професионализъм на пичовете, така и помощта на небезизвестното студио Sub-Zero.

Албумът съдържа шест песни и започва с интро, което веднага въвежда в атмосферата. Едноименната 'Часовник Без Стрелки' е може би най-стабилното и по-хардкор ориентирано парче. Енергични насечени куплети с непримиримо рапиране водят до мелодични и лесно запомнящ се и напевен припев като комбинацията е повече от успешна и препоръчителна за фенове на качествения old-school nu metal.

Някои от вас може би вече са чули и гледали клипа към 'Спомени'. Парчето лесно се нарежда до вече хитовите 'Жив' и 'Докрай' и може би скоро ще се превърне в любимо за нарастващата им фен база. 'Под Светлините' пък е мой личен фаворит като може би най-тежката и бърза песен в Часовник Без Стрелки.

Другите две 'Машина на Времето' и 'Безсмъртни Дни' за значително по-бавни и фокусирани върху рапирането на господин Рижия, с леки китари за фон. Не съм голям фен на подобен тип провлачено пеене, следващо собствен ритъм, и бих искал повече от песните да имат по-голям заряд и енергичност, но това е единствената ми критика към цялото EP и в крайна сметка опира до лични предпочитания.

По принцип мразя израза "като за България е ок", но малко или повече реалността е такава, че когато говориш за продукт, излизащ от клетата родина, няма как да го избегнеш. И наистина, трудът на момчетата е повече от похвален. До колко стилът е актуален и има търсене е отделен въпрос, но важното е, че всяка във всяка една от песните си личи огромното желание и внимание, вложени в Часовник Без Стрелки. 

Непримиримото хардкор общество на България със сигурност ще се вдигне на бунт срещу използването на толкова хип-хоп и богати мелодии, но по този въпрос няма много какво да се направи. Ако все пак искаш да чуваш повече родни банди с качествен звук и завършен продукт, и ти се иска "индустрията" да се разбуди - влез в страницата на Всеки Следващ Ден и си купи албума, цената е изцяло символична.


                                                                       7/10 

Препоръчителни песни:  Часовник Без Стрелки   Под Светлините   Спомени 




  • Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации