5 Seconds Of Summer - Sounds Good Feels Good

Band: 5 Seconds Of Summer
Album: Sounds Good Feels Good
Label: Capitol, 2015
Genre: Pop Rock, Teen Pop, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Преди повече от 10 години в един брой на списание "Ритъм" имаше интервю с A Perfect Circle, в което барабанистът Джош Фрийз (още в The Vandals и сега в Sublime With Rome) разказваше за страничните си проекти и как стоят нещата в т.нар. корпоративен рок. Фрийз, който е един от най-добрите студийни музиканти и композитори изобщо, с неприкрит непукизъм обясни как получава куп пари, за да пише и записва песни за други банди и изпълнители. Не помня точните му сега, но това, което ме впечатли беше нещо от сорта "Чували ли сте за Evanescence и Avril Lavigne? Е, аз написах и записах техните албуми."

Колкото и самохвалско да звучи това от Фрийз, напълно съм склонен да му вярвам. На обложките все пише, че песните се пишат от Аврил + нейните колаборатори и откриватели, но винаги има и едни други хора, които дърпат конците в сянка. Сега конкретно за втория албум на 5 Seconds Of Summer - Sounds Good Feels God. Не е тайна, че поп пънк светилата Джон Фелдман (Goldfinger), братята Мадън от Good Charlotte и Алекс Гаскарт (All Time Low) са сред продуцентите/ко-авторите на парчетата наравно с членовете на бандата Люк, Майкъл, Калъм и Аштън.  Но няма да се учудя, ако всъщност Джош Фрийз не е отишъл за седмица в Сидни и е записал целия албум, след което си е тръгнал за Калифорния с тлъст чек от Capitol Records.

Sounds Good Feels Good ме побърква със своята клишираност и аз бих го прекръстил на Sounds Shit Feels Shit. Бандата или хората, които наистина са записали албума, за втори път пробутват наизустени до припадък китарни прогресии на Green Day, Blink-182 и Sum 41 с лигави поп вокали ала One Direction или Simple Plan. Самите китари са с омекотен дисторшън и в почти всяка песен има някакви напеви от типа "na na na na", "hey, hey hey" или "oh oh oh"... абсолютно влудяващо. Текстовете са тъпи до безкрай. Само вижте заглавието на водещия сингъл She's Kinda Hot - това казва всичко.  Римуването "No motivation, desination/Permanent vacation" е толкова повърхностно и предвидимо, че веднага мога да им измисля още 2-3 песни с подобни лирики.

Първата част от Sounds Good Feels Good е по-раздвижената, така да се каже. В нея са песните, на които 14-годишните момичета могат да подскачат в такт по концертите. Във втората половина от албума има и доста балади, които както се сещате, не са Macy's Day Parade. Тези балади пък ще карат същите 14-годишни момичета да развалят гримовете си със сълзи, гарантирам.

Има няколко 2-3 песни, които всъщност горе-долу ми харесаха. Castaway, за щастие, не е кавър на Green Day, а абсолютно копие на Fall Out Boy и изненадващо ми допада. Jet Black Heart също е доста слушаемо, а Fly Away определено не ме дразни. Но останалите песни, които хич не са малко като бройка, са пълен боклук. Джош Фрийз, дано да си стоял надалеч от Sounds Good Feels Good.
1,5/10
Препоръчителни песни:    Castaway   Jet Black Heart   Fly Away
Други подобни ревюта:

Коментари

  1. "...а Fly Away определено не ме дразни." :D Това определено ме изкефи.

    Честно казано доста от песните в първия албум ми допаднаха. Не съм много навътре в музиката. За мен най-важното в една песен е текстът и признавам, че някои от римите тук чупят тъпомера и като цяло не са нищо особено.

    Jet Black Heart и She's Kinda Hot най-много ми допадат от този албум, по-скоро заради мелодията. И не, отдавна не съм на 14 :D

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации