Ugly Kid Joe - Uglier Than They Used Ta Be

Band: Ugly Kid Joe
Album: Uglier Than They Used Ta Be
Label: UKJ Records/Metalville, 2015
Genre: Hard Rock, Heavy Metal, Alternative Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Ugly Kid Joe са от тези банди, които след внезапен успех, изведнъж потъват и така не изплуват толкова на плитко, че да бъдат засечени в големия комерсиален музикален радар. Примери с подобни случаи са Dog Eat Dog, The Presidents Of The United States Of America или Alien Ant Farm - всички ги знаем, но само с определени 1-2 албума, понеже със следващите им не успяват да достигнат същите висини на популярност. As Ugly As They Wanna Be е първото EP в историята с мултиплатинени продажби в САЩ, а дългосвирещият (каква тъпа дума само) дебют America's Least Wanted също пожъна гигантски успех в цял свят. След това с Menace To Sobriety, който иначе е страхотен албум, бандата и техният симпатичен "въздухарски" рок (да, говоря за филма Airheаds с Брендан Фрейзър, Стив Бушеми и Адам Сандлър) вече не бяха на мода.

После Ugly Kid Joe издадоха още един албум през 1996 г., разпаднаха се, събраха се наново и дори свириха в България на Sofia Rocks през 2012, когато пуснаха и стабилното Stairway To Hell EP. Очевидно обаче записването на цял нов албум не е било по финансовите им възможности на пичовете и се наложи стартирането на кампания за набиране на средства. Хубаво е, че мисията им бе изпълнена успешно, за разлика от провалената такава на индъстриъл/ню метълите Orgy и хора като мен могат да се насладят на Uglier Than They Used Ta Be.

Макар че албумът не е кой знае какво, в него има достатъчно потенциал за ротация в моя Spotify профил и след няколко месеца. Обложката и името са алюзия към дебютното As Ugly As They Wanna Be EP от вече далечната 1991 година. Друго нещо познато намираме още в първата песен Hell Ain't Hard To Find. Парчето доста прилича в куплетите си (не само като мелодия, ами и като текст) на Learn To Fly на Foo Fighters.  Разложените китарни акорди в интрото на Hell Ain't Hard To Find пък май са същите като в осмата песен от албума Under The Bottom, в която към края Ugly Kid Joe го избиват на мощен спийд/хеви метъл.

Mirror Of The Man ухае на Alice In Chains, финалната The Enemy е южняшки кънтри рок, а She's Already Gone е сигурно най-добрата песен тук. Нещото, което прави някои парчета не толкова добри, е липсата на тяга във вокалите на Уитфилд Крейн. Например припевът на Hell Ain't Hard To Find е някак мек и блед, докато този на Bad Seed е яко напомпан и наковаващ.  Китарната работа в албума определено е на ниво - Дейв Фортман и Клаус Айхщат са извадили фирмените рифове, а в няколко песни са допълнени от Фил Кембъл (Motorhead) и Сони Майо (Sevendust, Hed PE, Snot).

Кавърът на Ace Of Spades (Кембъл не участва  в оригиналния запис) е окей, но но няма да те накара да си кажеш "ебаси, колко яко и различно" - преповторено е едно към едно. Старото и познатото от Ugly Kid Joe е добро и лошо едновременно.  Бандата няма да изненада старите си фенове с нищо, само ще ги зарадва, без да ги впечатли кой знае колко.  Ако изпитвате носталгия към времената (90-те), когато рок феновете се деляха на алтърнатив и хард рок, а Ugly Kid Joe бяха по средата, Uglier Then They Used Ta Be ще ви донесе приятни спомени.
7/10
Препоръчителни песни:  Hell Ain't Hard To Find    Bad Seed   She's Alredy Gone   Under The Bottom    The Enemy
Други подобни ревюта:
Ugly Kid Joe - Stairway To Hell EP

Коментари

Популярни публикации