Fonija - ...Bez Ime

Band: Fonija
Album: ...Bez Ime
Label: Napravi Zaedno, 2015
Genre: Alternative Rock, Pop Punk, New Wave, Zapadno Skopje
FACEBOOK

Илиян Иванов

След Noviot Pochetok дойде време и другото голямо име в съвременния македонски пънк рок да се завърне с нова музика. Fonija или Фониja, но така е по-трудно да го пиша, са трио (Дени - китара, вокали; Стефан - бас, вокали; Кристиян - барабани), което може да се похвали, че ...Bez Ime (...Без Име) е техният пети албум от 2008 година насам.

Естествено, Noviot Pochetok и Fonija са близки помежду си - Дени Кръстев свири на барабани с първите по време на концерта им в София през есента на 2013 година.  Ако в миналото двете банди си приличаха по това, че свирят бърз и мелодичен скейт пънк рок, сега те си приличат по това, че експериментират със своята музика, но в различни посоки.

...Bez Ime е нещо съвсем изненадващо от Fonija след чудесния Моjoт Пекол (Моят ад) от 2013 година и трасира нова звукова траектория.  На първо време новият албум е доста по-бавен от своя предшественик, а освен това и китарните рифове и мелодии не са толкова агресивни, а на моменти те дори са на заден план за сметка на електронни/клавирни части ("Нема Генерациja", "Робот Или Дете").

Една от най-добрите черти на Fonija са отчетливите бас мелодии, които изграждат песните. Няма как да пропусна страхотните попадения на Стефан в песни като "Улици Без Име", "Времиња" и "Четврток", а и не само там. В определени песни се създава ню уейв/дарк атмосфера, като вокалите, песимистичните текстове и барабаните играят голяма роля за това - само чуйте тегавата финална "Бездна", все едно изсвирена едновременно от The Cure и NoMeansNo. 

Споменавайки тези две класически стари банди, ще ми се всъщност да кажа повече за дирекцията на групата, сравнена с по-съвременната пънк сцена. Ако с Az Sum Zemja Noviot Pochetok сe доближиха до The Flatliners, The Menzingers, Banner Pilot, Dead To Me и други от този калибър, то новият албум ...Bez Ime е някаква странна смесица от Less Talk, More Rock на Propagandh (или The Weakerthans като цяло) и нещата AFI от Sing The Sorrow  насам - основно в инструменталната си част.

...Bez Ime е без съмнение експериментален албум за Fonija. Песните са много различни една от друга, съдържат добре измислени и записани идеи и са интересна крачка в кариерата на бандата. "Моjoт Пекол", който го има в Spotify (глобалната платформа, която малко БГ групи ползват), си остава по-любим албум, но ...Bez Ime вероятно е прелюдия към нещо дори още по-добро и по-грандиозно в бъдещето на Fonija.
7,5/10
Препоръчителни песни:   Улици Без Име    Нема Генерациja    Времиња   Робот Или Дете  Четврток
Други подобни ревюта:
Noviot Pochetok - Az Sum Zemja

Коментари

Популярни публикации