Bright Sight - Каквото сееш, ще жънеш

Artist: Bright Sight
Album: Каквото сееш, ще жънеш
Year: 2014
Label: Self-released
Country: Bulgaria
Genre: Hardcore Punk, Punk Rock, Alternative Rock, Skatepunk
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

В последните няколко години забелязвам, че в т.нар. български рок ъндъграунд има някакво раздвижване. Имаме банди, които свирят стоунър рок, джент, метълкор, пост-хардкор и въобще всякакви видове екстремен метъл, инди и алтърнатив рок, поп пънк, хардкор пънк и прочее, но по-важното е, че хората, които правят определена музика, намират на кого да я да покажат.

Хубавото е, че музикантите получават внимание и във все повече медии - списания като Про-Рок, Metal Hammer Bulgaria, специализирани сайтове като HCspirit и Katehizis (сега WeRock), рок радиата Tangra и Z-Rock, блогове като този и няколко други и по-комерсиални ориентирани онлайн издания като Avtora. Всичко това някак помага да преживяваме по-леко в страната на дудуците и консолидира няколко различни общности, обединени по признака широка музикална култура.

Някои групи се провалят или по-скоро се отказват след някакво време, защото губят ентусиазма си, музикантите се карат помежду си и всякакви такива неща. Засега при Bright Sight няма сигнали за подобно нещо, а даже напротив - при тях се вижда голямо развитие и желание за трайно задържане в този рок ъндърграунд.

"Каквото сееш, ще жънеш" е албум в истинския смисъл на думата. Колкото и готин и зарибяващ да е дебютът им "Ехо на душите ни", неговият пълнокръвен наследник е огромно надграждане във всяко едно отношение. Според басиста и вокалист на бандата - Станко Томов - албумът звучи по-хомогенно, защото е записван за по-кратък отрязък от време.

Предполагам, че в това има доза истина, но по мое мнение причината за хомогенността е по-скоро, че Bright Sight са открили точната формула как да звучи музика им. В "Ехо на душите ни" групата е по-скоро повлияна от по-мелодични пънк рок класици като Good Riddance и Pennywise. Там имаме обаче една колекция от песни - една такава, една такава, една друга, а не цялостна концепция.

Плавният преход бе направен с EP-то "Три", когато Bright Sight демонстрираха развитие, а след смяната на единия китарист/вокалист, процесът сякаш е завършен. Новото момче Георги Маринов е само на 17 години, но вече пиша ревю за втора група, в която той свири (Negaive One). Неговото пеене запазва едно характерна черта на Bright Sight - мелодичността, която е вплетена в ушевадно утежнения саунд на китари, бас и барабани.

Изобщо вокалите вдигат албума на съвсем друго ниво. Хоровите припеви, наред с гърленото викане на Ангел и по-равното пеене на Станко, сближават Bright Sight повече до банди като Comeback Kid и Your Demise.

В "Каквото сееш, ще жънеш" има само 8 парчета, но дължината на албума - малко над 27 минути - е абсолютно достатъчна. Още с първата песен "Нова надежда" ми стана ясно, че момчетата са израснали в пъти от "Ехо на душите ни", що се отнася до композиторски и аранжорски умения. Песните са по-разчупени като постройки и си личи, че е вложена много повече съзидателна мисъл, като почнеш от барабанните партии с двойно по-голям тътен до китарните мелодии и бас линиите.

Дребните детайли също са важни за албума. Например вокалите на Христина от Aftertaste в "Порода Спасен" придават много по-голяма дълбочина не само на парчето като музикално изпълнение, но и на смисъла на текста. Други дребни детайли носят повече хъс - като изръмжаването на Ангел преди да се включат вокалите на Станко в "Бели Конци". Текстовете също са тема, на която си заслужава да се обърне внимание. Личи си, че бандата все повече конкретизира темите в песните си, а разбърканият словоред има поетичен отенък

Осемте парчета в "Каквото сееш, ще жънеш" са най-доброто, което групата е правила до момента и заради това мога да прежаля това, което смятам за минус в сравнение с "Три" - по-гадния им микс. Защото заради него, не можех да разбера какво се пее на припева на "Агония": "Не искам да съм безкрайна мъгла, НЕ КОМПРОМИСИ, АГОНИЯ/ Не искам да съм вечна среда, всеки избор е със своя цена".

"Каквото сееш, ще жънеш" ще попадне в топ 10 на любимите ми албуми за 2014 година - това е ясно още от сега. Bright Sight сами вдигнаха летвата пред себе си и силно се надявам да продължават в този дух още дълги години, защото явно с всяка изминала година отключват повече и повече от потенциала си.

ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчителни песни:   Напук на света    Агония   Порода Спасен   Бели Конци

Коментари

Популярни публикации