Noviot Pochetok - Jas Sum Zemja

Noviot Pochetok - Jas Sum Zemja

Sixtynine Records, 2015

Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock

FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Да си една от най-големите пънк банди на Балканите е също толкова престижно, колкото и да си Bad Religion в SoCal (Южна Калифорния). Може би не в същия мащаб, тъй като Noviot Pochetok нямат зад гърба си 35-годишна история, но няма спор, че от началото на XXI век са сред водещите имена на тази сцена в нашия регион. Момчетата от Скопие натрупаха солиден авторитет благодарение на серия от силни албуми, а с четвъртия си проект Jas Sum Zemja окончателно затвърждават реномето си на една от най-креативните източноевропейски банди изобщо.

Първите две песни, които бандата пусна в YouTube - Jadi Od Leshot Svoj и Rezervatot - загатнаха за една нова посока. Зад привидно спокойното и мелодично начало на пилотния сингъл се крият и доста агресивни китарни рифове, което навява асоциации с последните неща на The Flatliners. Rezervatot пък е дълга 8 минути и в композиционно отношение се разгръща по един впечатляващ начин, за да не може да остави слушателя да скучае. Лирически Noviot Pochetok също стават по-сериозни, като дискутират глобални проблеми свързани с пагубното влияние на човечеството върху природата и околната среда.

За разлика от предишните албуми, в Jas Sum Zemja преобладаващо е средното темпо или поне такова е усещането след 20-тина слушания. Албумът е лесносмилаем, но не в лошия смисъл на думата, а е такъв, защото бандата е запазила в действие своите най-силни черти - вокалните хармонии и мелодичността на китарите, въпреки няколкото по-хеви рифа като този във финалното 98%. Другото любопитно нещо в албума е самият саунд - доста по-суров и аналогов в сравнение с да речем Melancholic Machine.

Дали Jas Sum Zemja е по-добър от предишните албуми на Noviot Pochetok, това е въпрос на много дебати. Най-позитивният му аспект обаче е ушевадната стилова еволюция. Да, в най-общ смисъл това е пънк рок. Jas Sum Zemja обаче е ново лице на една група, която знае как да надгражда на постигнатото до момента.

Споменатите вече Jadi Od Leshot Svoj и Rezervatot са сред най-добрите песни на групата изобщо, но сред останалите 10 в албума може да се открият още няколко, които да претендират да бъдат новите диаманти в короната. Личните ми фаворити са Propadja, Osamenite, Paralelni Svetovi и едноминутното Offspring-ско Pepel I Prav.

Jas Sum Zemja е отлично композиран, изпипан до най-малките детайли и за стандартите на Балканския полуостров - перфектно продуциран албум. Артуъркът е много стилен и напълно в тон със съдържанието и темите, които се разискват в песните, което е половин бонус точка от мен. Меланхолична музика за меланхолични души, поднесена в нова освежена опаковка.

8,5/10 
препоръчителни песни: Jadi Od Leshot Svoj    Propadja    Rezervatot    Osamenite    Paralelni Svetovi

Коментари

Популярни публикации