Noviot Pochetok - Melancholic Machine

Artist: Noviot Pochetok
Album: Melancholic Machine
Year: 2012
Label: Sixtynine Records
Country: Macedonia
Genre: Skatepunk, Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

АВТОР: ИЛИЯН ИВАНОВ

Първо искам да кажа, че We Come From The Ass Of Europe Tour е велико име за турне и даже го написах под снимка на Noviot Pochetok (The New Beginning) в техния Facebook. Според мен си струва човек да гледа тази македонска банда на живо само заради тази прелестна форма на национална самоирония. Но ще ви дам една далеч по-голяма причина да посетите техния концерт на 26 октомври в 8th Ball заедно с българските вокално-инструментални състави Expectations и Bright Sight, а именно - Noviot Pochetok са на световно ниво.

Поне що се отнася до стиловите граници, в момента тази банда в никакъв случай не отстъпва на да речем NOFX и Millencolin. Noviot Pochetok имат изключително много допирни точки (първата песен от Melancholic Machine се казва Dopir) със споменатите пънк светила и са се учили от тях на китарни рифове и октавни мелодии, вокални хармонии, скоростни барабани и прочее неща типични за класически албуми като Punk In Drublic и Pennybridge Pioneers. По-скорошните неща на NOFX и Millencolin обаче не са толкова смазващо яки, за разлика от това, което са направили момчетата от Скопие.

И тъй като в България често хората нямат представа какво точно ще слушат и ще гледат на живо, когато ни гостува банда от някоя съседна страна, би било чудесно, ако всеки отдели малко време, за да послуша поне Melancholy Machine, излязъл през февруари 2012-та година.

Въпреки че в началото не бях сигурен как ще се "оправям" с пеенето на македонски език, бързо разбрах, че с Noviot Pochetok ще разберем безболезнено. С всяко слушане на Melancholy Machine (до преди две седмици бях слушал само 2-3 техни парчета в YouTube), ми ставаше все по-благо на ушите, понеже голяма част от аудио колекцията ми е заета от подобен мелодичен пънк и обичам, когато нещо ме изненадва повече, отколкото съм се надявал.

Някои парчета са по-радиофонични и са си направо готови хитове - например Nadrealni Prikazni и Bulimija, други са яростни атаки Milion Prashanja (все едно слушам някаква класика на Bad Religion) и Amater, но повечето са някъде в средата между двете крайности - Novela, Tamu Zhiveam, Mashina... Най-прекрасното нещо в албума е, че няма нито една песен, за която да си кажа, че е за пълнеж, макар да имам личен фаворит измежду тях - Sopstvena Parodija.

Благодарение на Noviot Pochetok (и на други хора) бях открехнат и на още една македонска пънк група - Fonija, които също са страхотни и въобще ползите от слушането на Melancolic Machine са твърде много. Ако на живо пичовете от Скопие са толкова добри, колкото и на студийните записи, но концертът им се очертава да бъде изключителен.

Noviot Pochetok предлагат много опции как да се сдобиеш с тяхната музика на техния уебсайт. Затова не чакай, а слушай и ела на подписването на българо-македонската пънк спогодба на 26-ти октомври.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песни:  Nadrealni Prikazni   Tamu Zhiveam   Milion Prashanja   Sobstvena Parodija  Bulimija




Коментари

Популярни публикации