Fall Out Boy - PAX AM Days

Artist: Fall Out Boy
Album: PAX AM Days
Year: 2013
Label: Island/PAX AM
Country: USA
Genre: Hardcore Punk, Punk Rock, Alternative Rock
FACEBOOK

АВТОР: ИЛИЯН ИВАНОВ

(вместо някаква тъпотия за 100-тната публикация в блога - Keep calm and listen to hardcore punk)
Ние, които пишем ревюта, много често подхождаме към даден албум или дадена група с предразсъдъци. Или може да е само при мен. Така например, когато разбрах, че Fall Out Boy ще издават "хардкор пънк албум" си казах: "Тия смешници пък, къде са тръгнали?". През първите няколко преслушвания на PAX AM Days даже си мислех, че няма как да дам положителна оценка. Просто не ми го побираше акълът как така тази група ще прави нещо, което е близко до творчеството на Minor Threat и Black Flag?! Това е все едно в България Ogi 23 да решат да записват албум в стил Холера или Аборт.

Но след като първоначалният ми песимизъм изтече от пръстите, спокойно мога да кажа, че Fall Out Boy в никакъв случай не са се изложили. Това мини-албумче от 8 песни за около 13 минути няма нищо общо с тяхната настояща същност, но е неразривна част от тяхното музикално израстване.

За да стигнат до това да бъдат една от най-популярните (алтърнатив) поп-рок групи на нашето време, пичовете от групата някога също са били хлапета, слушали до пръсване рифовете на Greg Ginn и запомняли наизуст лириките на Ian MacKaye. Да, в един момент четиримата са скъсали с ъндърграунд културата и започват да правят парчета с разни рапъри като Jay-Z и Big Sean или пък такива с Elton John, но те никога няма да забравят какво е да си слушал до пръсване Kids On Coffee на Descendents.

PAX AM Days е записван с продуцента Ryan Adams и за щастие е лишен от лъскав и полиран саунд. Може би единствено вокалите не звучат 80-тарско, но Patrick Stump май не може да си позволи да пее по друг начин. От друга страна инструменталната част е точно в традициите на американската олдскуул хардкор пънк сцена - бърза и яростна. Дължините на самите песни също се вместват в тези рамки, като само последната Caffeine Cold надхвърля две минути.

Моите предразсъдъци към Fall Out Boy остават, тъй като намирам голяма част от дискографията им за боклучив поп-рок, но PAX AM Days е като мощна гръмотевица в ясно време. И със сигурност това EP ще втрещи голяма част от вманиачените по тях фенки, за които Minor Threat е стикер на овца.

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчителни песни:   Love Sex Death    American Made  Caffeine Cold






Коментари

Популярни публикации