Not On Tour - Bad Habits

Band: Not On Tour
Album: Bad Habits
Label: Phobiact Records, 2015
Genre: Skatepunk, Punk Rock, Hardcore Punk, Alternative Rock

FACEBOOK

Илиян Иванов

Случвало ли ви си е понякога да чуете 5 секунди от някоя песен и да сте сигурни, че целият албум ще кърти мивки? Точно това се случи с Bad Habits на Not On Tour, който ми бе препоръчан от приятел. Беше ми нужно съвсем малко от откриващата песен Flip, за да знам, че до края на албума няма да има празно.

Not On Tour са от Израел, а това не е страна, която е известна с кой знае какво пънк култура, макар бандата Useless ID да придоби сериозна популярност в цял свят и дори издаде последния си запис за Fat Wreck Chords. На героите от това ревю може само да им пожелая следващият им албум да бъде за споменатия лейбъл, защото след Bad Habits те заслужават да получат повече внимание.

Нека да започна оттам, че Not On Tour са три момчета и едно момиче, а този им албум е под номер 3 в дискографията им. В Bad Habits има цели 16 песни, но най-дългата е около минута и 40 секунди, поради което шансът да ви писне е минимален. Пънкът като музика има много различни направления. Наскоро например ревюирах Freedom на Refused и "тяхна форма на пънка" - музикални социално-политически памфлети, артистично маскирани в палитра от стилове. Но харесвам и една друга форма на пънка - тази първичната, директната, опростената и неподправената, която Bad Religion представихa със Suffer през далечната вече 1988 година.

Музиката на Not On Tour е все едно докарана с машина на времето, точно между края на 80-те и началото на 90-те, когато скейт пънкът и алтърнатив рокът си подават ръце в мейнстрийма. В инструменталите може да припознаеш редица от бандите от този период - споменатите Bad Religion, Descendents, NOFX, Lagwagon и много други. В същото време женските вокали променят малко ситуацията. Певицата Сима пее на чудесен английски с американски акцент и гласът ѝ ми напомня за банди като несъществуващите сега Tsunami Bomb и Dance Hall Crashers, и Mixtapes от по-съвременните.

Bad Habits e вихрен, бърз и стоварва музика и послание без губене на време с интрота, бриджове и аутрота. Смяната на темпото в определени моменти спомага да се усети мелодичната страна на бандата. Както казах парчетата са кратки, което понякога ме дразни леко - ще ми се някое парче да има още един припев, в друго рифът да се повтори повече пъти и други такива бели кахъри.

В крайна сметка това ревю не се получи много дълго, защото няма какво толкова да се коментира. Bad Habits се оказа една от най-приятните изненади на годината - неочаквано е да чуеш албум (при това на израелска банда), който да слушам поне по 30 пъти на ден, не само защото е с кратко времетраене, а защото е изключително як.
                                                                       8,5/10
Препоръчителни песни:  Flip   Rumours   Maybe One Day    Black Coffee    Lies
Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации