Knife Party - Abandon Ship

Band: Knife Party
Album: Abandon Ship
Label: Earstorm / Warner Bros.
Genre: EDM, Electronic, Dance, Dubstep, House

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

   Не е практика в блога да се връщаме назад към пропуснати или отдавна излезли албуми, дори го намираме за противопоказно. Abandon Ship излезе миналия ноември и причините толкова да настоявам да се върна 9 месеца назад са две:


1. Искаше ми се следващото ми ревю да е за нещо по-лятно и фестивално.

2. Зад може би непознатото име Knife Party стоят едни големи имена, които си струват вниманието. 

  За това ревю отиваме в далечна и така любима Австралия. Abandon Ship е първият студиен албум на Knife Party, макар че преди него в дискографията им стоят три EP-та, от които са резачки като 'Bonfire' (от Rage Valley от 2012) и 'Power Glove' (от Haunted House от 2013). А Knife Party всъщност са диджеите Rob Swire и Gareth McGrillen , двама от създателите на Pendulum. Да, онези Pendulum.


   Разпадането на Pendulum несъмнено беше удар под кръста, особено след излизането на Immersion (2010), един от своеобразните върхове в по-популярната електронна музика през последното десетилетие. Активността на Knife Party и излизането на дългоочаквания им студиен албум обаче е някаква утеха, макар и стилово Abandon Ship да е много, много далеч от който и да е албум на Pendulum.   Очакванo (все пак говорим за Rob Swire) Abandon Ship е енергичен и позитивен, с перфектно премерен баланс между по-динамична и агресивна електроника и по-лежерни и леки мелодии. Музиката е богата, изпълнена с различни мотиви и разсеяна с вокали, където е необходимо. Най-общо жанрово може да бъде определен като EDM (Electronic Dance Music), макар песните да варират от плажен хаус ('EDM Trend Machine'), през дъбстеп ('Give It Up') до техно ('Micropenis').    Като допълнение, повечето песни са разнообразени от интересни стилови заемки и влияния, които дообогатяват цялостната продукция. Докато 'Give It Up' започва с дъб/реге ритъм и вокали, 'Boss Mode' избухва в нещо като уличен trap ала DJ Snake. Ако вокалите на Swire в 'Begin Again' ни връщат към онзи емблематичен глас на Pendulum, 'D.I.M.H.' те вкарва в клубовете на Ибиза. Арабските мотиви в 'Red Dawn' добавят неизбежната в днешно време ориенталска нотка, а 'Superstar' си е своеобразно електрофънк диско.

   Впрочем във въпросната 'Superstar' (която не е от особено добрите песни в албума, да се отбележи) се чува и ключовото "Oh my god, what the fuck is this disco shit, what happened to the dubstep?", което до голяма степен обединява коментарите в YouTube и реакцията на част от феновете на Knife Party. Но нека си говорим директно, стига вече dubstep, с целият ми интерес към жанра, не може да се отрече,че и той се изтърка (да не говорим, че си беше изтъркан още в зародиш...).


   А и Rob Swire е известен като музикант и продуцент, който никога не се е страхувал да поема рискове. Разнообразието в дискографията на Pendulum e ясно доказателство за експерименталността на музиката му, дори без да засягаме онази "Self vs. Self" с In Flames от Immersion, един от доста сполучливите случаи на сблъсък между електроника и метъл. 

   Давам си сметка, че Abandon Ship не е лесен за възприемане и може да не се хареса на всички. Ако очаквате директен drum'n'bass или традиционен дъбстеп, слушайте нещо друго, варианти хиляди. Ако обаче търсите свежа и енергична електронна денс музика, с множество заемки и богата основа, то Knife Party на господин Swire е това, което ви трябва в летните горещини. Подходящ за шумно парти, дълго пътуване към морето, следобеден коктейл на плажа, мащабен фестивал или дори скучен дъждовен ден (вярвайте ми за последното), Abandon Ship e нещо, което не бива да се изпуска. 

   Да ме прощават всякакви Авичита, Аокита, Гарикси, Скрилекси, Knife Party е едно от имената, които трябва да се следят в електронната сцена следващите години.

                                                                          8/10 

Препоръчителни песни:  Boss Mode   Give It Up   404    Red Dawn    D.I.H.M.


Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:


Коментари

Популярни публикации