Billy Talent - Dead Silence





Artist: Billy Talent
Album: Dead Silence
Label: Atlantic/Roadrunner/Warner Music
Year: 2012
Country: Canada
Genre: Post-Hardcore, Punk Rock, Alternative Rock, Emo
FACEBOOK




Канада наистина е люлка на много избочени групи, за каквито отвъд 49-тия паралел само могат да си мечтаят. Вече писах за новия магнум опус на Propagandhi, а сега дойде време и за 4-тия студиен проект на Billy Talent. Квартетът от Торонто се завръща точно навреме с Dead Silence, спазвайки стриктно тригодишните паузи между своите албуми.

Първото впечатление относно новата творба е заглавието. Бандата нарушава своята традиция просто да номерира албумите си - Billy Talent, Billy Tallent II и Billy Talent III, но поне за мен продължава своята музикална градация. Новата тава е всичко друго, но не и „мъртвешка тишина”. Албумът е шумен, експлозивен, по-малко емо, с повече социално-политически тематики в текстовете пост-хадркор/пънк и...  има супер яка обложка, само заради която ще дам половин единица повече в крайната си оценка.

Откриващото парче всъщност е по-скоро епично и доста рицарско звучащо интро, което перфектно те прехвърля към първата истинска песен Viking Death March, която е и пилотният сингъл. Текстът яростно критикува корупцията в християнството и по-специално католицизма, а репликата “Down on your knees, you don’t look so tall, определено е мотото вътре. Иначе заглавието на песента препраща към онзи момент от историята, когато нахлуването на северните племена към континенталната част на Европа, разклаща устоите на Римската империя. Viking Death March е това, което аз обичам да наричам „standout rock track”.

Следващата песен Surprise, Surprise също конфронтира определен обществен недъг, също има много здрава комбинация от китари и ритъм секция и също е един от силните моменти в Dead Silence. Всъщност по-голямата част от парчетата следват обичайната формула на бандата, като саундът не се различава много-много от този в предишния албум. Това, което е отличителна черта на Billy Talent – вокалите на фронтмена Benjamin Kowalevicz да бъдат "предизвиквани" на припевите от по-хардкорските крясъци на китариста Ian D’Sa, си звучи отново съвсем на място и тук.

Бандата не предлага кой знае колко изненади, освен няколко по-леки песни. По-рокаджийските и по-бързи парчета обаче са тези, които придават красивата тежест на Dead Silence, а не по-баладичните и радиофонични такива като Stand Up And Run и Show Me The Way.  С песни като Love Was Still Around и Man Alive!, канадската банда влиза бързо под кожата, а с величествени химни като Don’t Count On The Wicked, Swallowed Up By The Ocean и финалната Dead Silence, в която отново усещаш маршовия рицарски тътен, албумът става за саундтрак на унищожението на света

Няма причина, някой който е слушал и е харесал някога Billy Talent да остане недоволен от новата продукцията. Бандата често е сравнявана с американските си колеги Rise Against и Anti-Flag, но поне за мен в последните години канадците определено са с едни гърди напред. Както казах, на юг от 49-тия паралел, трябва да завиждат, защото Dead Silence e много силен и като композиране, и като изпълнение, и като продукция, и като лирика, без никаква излишна натруфеност. 

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчани песни:  Viking Death March   Suprise, Suprise  Man Alive   Don't Count On The Wicked   Dead Silence


Коментари

  1. Да, да, да! Сега като се замисля, това май е любимият ми албум на Billy Talent. Viking Death March, Stand Up and Run, Show Me the Way и до днес не спирам да ги слушам <3

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации