Dave Matthews Band - Away From The World






Artist: Dave Matthews Band
Album: Away From The World
Label: RCA
Year: 2012
Country: USA
Genre: Soft Rock, Alternative Rock, Funk Rock, Pop-Rock, Jazz-Rock
FACEBOOK


Както подобава на една любима на Америка група, Dave Matthews Band са избрали най-точната дата за издаване на най-новия си, осми поред албум – Away From The World. Датата, разбира се, е 11 септември, на която през 2012 се навършват 11 години от врязването на самолетите в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. 

Казвам всичко това не поради някаква случайност, а защото преди да започна да слушам Away From The World, си припомних нещо от преди 10-ина години. Тогава се бях сдобил с няколко броя на американското музикално списание SPIN и в един от тях имаше реклама за благотворителен концерт за събиране на средства на семействата на пострадалите от терористичния атентат жертви. Имената на изпълнителите там не бяха някаква изненада – Bruce Springsteen, Pearl Jam, R.E.M., както и много други, включително и Dave Matthews Band.

9/11 е болна тема за хората в САЩ, независимо дали ние тук в България, вярваме, че рухването на кулите е било „inside job”или не. Всеки път, когато слушам Away From The World, неизменно в съзнанието ми се явяват ужасните картини от горящите небостъргачи и още не мога да разбера, дали това не е някаква подсъзнателна цел на албума.

Dave Matthews Band не е коя да е група. Новият албум е 6-тият пореден, който дебютира под номер 1 в класацията за албуми на САЩ - Billboard. Не че датата е била решаваща за това сега, но определено чувствителният американски народ е имал нужда от едно подобно издание, което да изразява споделяне на болка, независимо дали песните вътре са директно на такава тематика. А поне според мен, има такива.

Една от тях е пилотният сингъл Mercy – бавно, баладично и лирично парче, което перфектно ще пасва на комерсиалните радиостанции отвъд Атлантика за дълго време. Хората на фронтмена Dave Matthews обаче не се ограничават само с уповаване на Бог и с празномислия. В едно от най-красивите парчета Gaucho се пее: “We gotta do much more than believe if we wanna see the world change”, последвано от призива “Wake up”. Друга, бих казал брилянтна песен, е почти десетминутната епопея Drunken Soldier, която преминава от прогресив/латино рок към лек смуут джаз към края, а цигулките вътре звучат толкова американски, че човек ще си помисли, че този инструмент е измислен именно в тази страна.

Прогресив рок елементи има и в откриващата Broken Things, където всички от бандата показват колко добри инструменталисти са всъщност. Belly Belly Nice пък е доста фънки, почти като парче на Red Hot Chili Peppers и е може би най-мажорното парче. Самият Dave Matthews продължава да пее със страшна сила, гласът му да се лее като водата в Ниагарския водопад, да свири на китари и пиано, а в Sweet дори и на укулеле (онази малка хавайска четириструнна китарка). Интересното е, че на моменти Dave го докарва малко на друг американски любимец Jack Johnson, а след това някак си имаш чувството, че слушаш Thom Yorke от Radiohead. В останалите песни се чуват пък кънтри и блуграс елементи, което не нещо непознато за бандата. 

Като цяло Away From The World не е най-доброто, коетo Dave Matthews Band някога са издавали. Има обаче от всички елементи на старата успешна комбинация – баладичен поп, софт рок, малко алтърнатив, джаз, фънк, блус и най-вече перфекционзъм. Няма как човек да подмине факта, че всеки един от членовете на бандата е професионалист до мозъка на костите, а самият Dave емблематичен фронтмен. Ако човек никога не е харесвал тази американска група, то Away From The World е добро начало, но трябва да има малко търпение, тъй като смилането на музиката не става изведнъж. За истинските фенове на бандата, албумът е един почти едночасов подарък красива музика.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчани песни: Broken Things   Belly Belly Nice   Gaucho   Rooftop   Drunken Soldier



Коментари

Популярни публикации