No Doubt - Push And Shove


Artist: No Doubt
Album: Push And Shove
Label: Interscope
Year: 2012
Country: USA
Genre: Pop-Rock, Dancehall, Alternative Rock, Reggae Fusion, Dance Rock
FACEBOOK
 
Почти 11 години делят Push And Shove от предишния албум на No Doubt – Rock Steady. Това е доста дълъг период от време, през който Gwen Stefani направи шеметна соло кариера, докато останалите членове на бандата стояха сравнително далеч от светлината на прожекторите. Не че завръщането на No Doubt е някаква новина – почти ежедневено чета за събирания на тази или онази група, за малки, уж последни турнета, с които да бъдат зарадвани феновете по случай юбилей на еди-кой си албум и т.н. и т.н. Някои банди наистина успяват да направят впечатляващи завръщания на сцената , но не и No Doubt, тъй като Push And Shove е голямо разочарование, но да почнем по ред на номерата.

Първият сингъл и откриваща песен Settle Down е причината да бях настроен много позитивно към 6-тия албум на групата. Макар и с дължина 6 минути, комбинацията от денсхол, реге и екзотични латино и карибски мотиви, превърна парчето в тотален хит. Радиофонична и танцувална, Settle Down успя да ме спечели, при това страшно бързо и очакванията ми към Push And Shove изведнъж станаха големи.

Заглавното парче от албума също изтече по-рано от излизането на албума. И тук имаме доста денсхол, но с малко помощ от ямаеца Busy Signal и диджея Major Lazer. Припевът обаче доста ме обърка – много дъбстеп, малко ар енд би и както казваме в България – получаваме манджа с грозде.

Впоследствие, слушайки целия албум, установих, че нямам право да съдя музиката на No Doubt, мислейки си за това, каква банда са били през 90-те. Push And Shove е "модерен" поп албум и трябва да бъде оценяван като такъв, тъй като от онази ска-пънк банда наистина не е останало нищо.

Лошото е, че Gwen Stefani вече издаде два много силни солови поп албума, заради които малко или много, Madonna трябваше да напряга всички сили да се бори за трона си. Хитове като Rich Girl, Hollaback Girl, Wind It Up и The Sweet Escape проглушиха радиостанциите, а мащабните видеоклипове окупираха музикалните телевизии, дето още пускат музика между глупавите риалити шоута. Gwen наистина постигна много с Love.Angel.Music.Baby и The Sweet Escape, при това за кратко време, също както го направи през 90-те с Tragic Kingdom и явно бе решила, че е време да върне магията и в No Doubt.

Соловата кариера на съпругата на Gavin Rosdale е причината Push And Shove да бъде един изключително посредствен албум. Освен Settle Down и отчасти заглавното парче, почти всичко останало в албума е боклук. Не защото е зле направено, а защото в него няма страст. Да, перфектно продуцирани като звук парчета, но напълно безлични, сякаш Gwen ги е извадила от кошчето с непотребни идеи, докато е записвала соловите си проекти.

Looking Hot e симпатично денс-рок парче, като реге частта му също се вписва добре след втория припев, но е на светлинни години от Just A Girl, Sunday Morning, Ex-Girlfriend или Hella Good. По-нататък обаче започваме да умираме от скука – One More Summer, Easy, Gravity, Undercover и Undone сякаш нямат разлика помежду си – постни, баладични и меланхолични, но отново без тръпкa, каквато има в Don't Speak или Underneath It All. Както казах, Push And Shove трябва да бъде ревюиран като поп албум, но често казано, нито едно от парчета не успя да ми се забие в главата, дори след многократни слушания, което означава, че липсва някаква много важна част от сплавта.

Завръщането към реге ритмите в Sparkle не спасява положението, макар че парчето е направо прекрасно на фона на изброените по-горе. Heaven също не е лошо парче, но и то не отговаря на класата на старите албуми на No Doubt. В края на албума имаме Dreaming The Same Dream, която подобно на повечето от парчета, изглежда написана ей така, между другото. Тук искам да добавя и за бонус кавъра на Stand And Deliver на Adam And The Ants, който връща парти настроението, с което се бях заредил преди месец и нещо, когато за първи път чух Settle Down.

Push And Shove е най-ниската точка в кариерата на No Doubt. Бандата, която навремето свиреше по концерти със Sublime и правеше кавъри на The Vandals, впоследствие достигна космически висоти на успеха и бе една от най-популярните рок групи на 90-те, но след това лека-полека потегли надолу. Но дори с Return Of Saturn и Rock Steady, Gwen, Tony, Tom и Аdrian успяваха да задържат вниманието на фенове и критици. През 2012 обаче комерсиалната музика вече е доминирана от други течения и изглежда нелепо No Doubt да се пробват с дъбстеп и въобще толкова много електроника. Push And Shove е разочарование, нищо че Settle Down си остава една от най-добрите песни за годината.

ОЦЕНКА: 3,5/10

Препоръчани песни: Settle Down   Looking Hot   Push And Shove  Sparkle


Коментари

Популярни публикации