Serj Tankian - Harakiri






Artist: Serj Tankian
Album: Harakiri
Label: Reprise
Year: 2012
Country: USA
Genre: Alternative Metal, Alternative Rock, Punk Metal, Hard Rock
FACEBOOK




Обикновено хората или обожават System Of A Down, или ги ненавиждат и презират. Почти не съм срещал средно положение по отношение на тяхната музика,  а всичко е въпрос на крайности. За мен System Of A Down е една от най-важните банди за миналото десетилетие, Toxicity със сигурност е в топ 10 на най-добрите албуми на това време, а Serj Tankian притежава един от най-емблематичните гласове в метъла.

След като членовете на бандата решиха да си дадат малко почивка един от друг, Serj Tankian се захвана с мисията да бъде нещо като Frank Zappa или поне Mike Patton, измисляйки, записвайки и издавайки куп разнообразна музика. Като един мултистилов мултиинструменталист, той нагазва във всякакви дълбоки и опасни води с различен успех, но винаги го прави с голям замах, което е достойно за уважение.

През тази година излезе и третият му солов албум – Harakiri, един далеч не толкова експериментален, а по-скоро конвенционален поглед върху творчеството му в пост-SOAD-дните.  Новата творба е далеч от гениалността, но пък сякаш целта тук е по-скоро рок/метъл енергията, така присъща на бандата на Serj.

Не, че Harakiri e просто традиционен алтърнатив/рок албум, просто изненадите от инструментална гледна точка са твърде малко и донякъде музиката напомня на олекотена версия на System Of A Down. Експерименти има примерно в Ching Chime, където се чуват ориенталски мотиви, в Deafening Silence изпълнителят пробва да рапира (твърде нелепо обаче) на фона на бийтбокс. От друга страна, Tankian признава, че се опитал да действа по-пънкарски като темпо и това в голяма степен е сполучливо. Без да е бърз като Pennywise или Slayer ,  албумът  преминава през ушите като лека спортна кола, която не се стреми да се състезава с останалите участници в движението (музиката), а да изглежда стабилна на пътя. 

Социалният активизъм на Serj Tankian отново е водещ е лирическата част от неговата музика. Трактовка за алчността разкрива „големите акули” на икономическата сфера  в първия сингъл Figure It Out – “Why pretend that we don't know CEOs are the disease/Fuck, let's figure it out/No bullshit”, a в Unelected Democracy музикантът обяснява как секс скандалите диктуват политическия живот, след което призовава: "Open your eyes/Open your mouths/Close your hands/And make a fist"

Да, може би доста клиширано, но все пак напълно вярно. В песента Harakiri  пък Serj изследва възможността животните да са самоубиват, което само по себе си изглежда налудничаво, но не и нереално. Най-готиният момент обаче остава препратката към класиката на System Of A Down - Toxicity: "Sucking seeds is past time", замаскирано умело като “Second season is past time” (Ching Chime).

Harakiri не е, както обичат да казват в САЩ, “groundbreaking”, на фона на творчеството на Tankian като соло изпълнител и особено на това със System Of A Down. Въпреки това, обаче тук имаме един солиден рок албум, в който няма изпъкващи парчета и вероятно е въпрос на вкус всеки да отсее своите фаворити. Предполагам, че всеки редови фен ще бъде задоволен от Harakiri и това е най-важното, поне докато System Of A Down не се завърнат и ударят всички в земята.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчани песниCornucopia   Ching Chime  Forget Me Knot  Uneducated Democracy   Weave On



Коментари

Популярни публикации