Sonic Boom Six - Sonic Boom Six




Artist: Sonic Boom Six
Album: Sonic Boom Six
Label: Xtra Mile
Year: 2012
Country: United Kingdom
Genre: Ska-Punk, Reggae Fusion, Grime, Alternative Rock, Rap Rock
FACEBOOK

Винаги съм харесвал Sonic Boom Six, но честно казано, с всяко следващо издание те звучат все по-безлично.  Компилацията, обединяваща първите им две EP-та – Sounds To Consume (Champions Edition) ми е много любима и никой от последвалите три албума не успя да я измести в сърцето ми. Всъщност тенденцията при бандата от Манчестър е надолу. Не стремглаво, но все повече неща започват да ми се губят от оригиналния ска/пънк/грайм саунд на Sonic Boom Six.

Пред излизането на четвъртия едноименен албум, петимата британци подгряха с няколко сингъла. За мое съжаление, първите два от тях – New Style Rocka с рага МС-то Tonn Piper и мелодичното поп парче Sunny Side Of The Street не са вътре. Доста по-взривното For The Kids Of The Multiculture обаче е тук и открива албума с готиния си китарен риф и още по-готиното си „unity” послание в текста.

По-нататък Sonic Boom Six продължава с актуалния сингъл Virus, който лично за мен е доста дразнещ. Вокалите на Laila Lazer K са една от основните причини да харесвам бандата, но тук специално гласът ѝ е като на стисната за врата катерица, а в инструментално отношение песента е като опит на Linkin Park да направят кавър на Music Instructor, което никак не е яко. В The High Cost Of Living пък тя малко докарва пеенето си като на нещо от втория албум на  Lily Allen – It’s Not Me, It’s You, но не толкова впечатляващо.

Цялостно квинтетът от Манчестър звучи все по-електронно, за сметка на реге и ска корените си. Повечето песни са със семплирани дръм енд бейс бийтове, върху които Laila и другият вокалист Barney Boom рапират/крещят/пеят, допълнени от китари и други електронни звуци.

Всъщност от десетте парчета, единствено Virus е слаб момент, а останалите 9 са просто окей. Може би някои са повече окей от други, но реално твърде малко от тях достигат висотите и класата на The Rape Of Punk To Come, The Devil Made Me Do It и Monkey See, Monkey Do. Като по-добри парчета мога да отлича Gary Got A Gun, Keep On Believing и вече споменатата For The Kids Of Multiculture. Добрата страна на новия албум на SB6 е, че текстовете са смислени и с различни позитивни послания

И понеже в последните дни твърде много се говори за „скока от ръба на космоса”, тук е моментът да спомена, че обложката е напълно в тон със събитието, а песента Flatline е като саундтрак на подвига на австрийския екстремист Felix Baumgartner.

За добро или лошо Sonix Boom Six (между другото, поради независещи от мен причини, пропуснах концерта им в Строежа по-рано този месец) са определени за едни от новите лица на модерната британска музика. Доброто е, че бандата най-накрая започва да получава вниманието, което заслужава. Лошото е, че с развитието на бандата, нещо от стария саунд умря. Sonic Boom Six е приличен албум, който ще вдигне много популярността на бандата, но може да е причина да бъдат загубени по-старите фенове.

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчани песни: For The Kids Of The Multiculture    Gary Got A Gun   Keep On Believing   Flatline


Коментари

Популярни публикации