Апокалипсис утре


Психозата към очаквания от някои хора край на света наистина е дразнещо изнервяща. Дори да не ти дреме за предсказанието на маите или около каквото там се върти цялото хорско вайкане, няма как да подминеш постовете във Фейсбук. И не само тях. Голяма част от ежедневния бюлетин с новини е свързан с приготовления за апокалипсиса, нумерологични глупости, отваряне на нови слънчеви портали и т.н. и т.н.. Дрън-дрън, та пляс! Нито светът ще свърши, нито пък ще стане по-добър или по-лош и всичко ще бъде забравено през първите пролетни дни на следващата година.

Но да се върнем на художествения апокалипсис. Той има много форми. Картината, която най-често ми изниква в акъла, е сцената с хеликоптерите от филма на Франсис Форд Копола, разбира се под звуците на „Пътят на валкириите” на Вагнер. Всъщност, Холивуд от години изстисква тази златна мина наречена„кино апокалипсис”. Всякакви катастрофи (почти ) унищожиха Земята – астероиди, извънземни, глобални затопляния, глобални застудявания, земетресения, урагани и прочее.  Планетата, населяване от многобройни биологични видове, обаче не се дава. Не се дават и продуцентите, които печелят луди пари, докато суеверните се запасяват с консерви „Русенско варено” и минерална вода.

Темата за свършека на света обаче винаги ще е актуална и на музикалния хоризонт. Бандите и изпълнителите няма да спрат да правят апокалиптични и пост-апокалиптични песни, само защото модата „2012” е умряла заради новите колекции на New Yorker в мол-а. Просто в предишните години се приемаше за нещо нормално да изпееш „It’s the end of the world as we know it and I feel fine”. Сега май притеснението е в повече...

И все пак - наистина ли хората вярват, че маите ще се окажат прави с техния календар, от който съм сигурен, че доста хора са направили сносен бизнес? Планетата Земя (поне според учените, а не според драсканиците в Библията) съществува от над 6 милиарда години и все още си е цяла. И със сигурност ще я има още доста след нас. Въпросът е дали човешкият род ще бъде все още най-разумната форма на живот след още толкова милиарди години?  

За тези, които се приготвят за края на света – ще Ви е нужен саундтрак. Все пак кой нормален човек не би искал да слуша любимата си песен, докато цунамито връхлита терасата му...

20. Adele – Skyfall
Чисто новата песен на британската прима я има в саундтрака на новия блестящ филм за Джеймс Бонд. Някак преплитането на двете истории вътре не е само край за двама души, а нещо повече. Песента е вдъхновена от филма и напълно подходяща, ако небето е озарено от падащи метеорити.


19. Circle Of Tyrants – The Black Wings Of The Apocalypse
Тази брутална хип-хоп група съществува твърде за кратко, но ни е завещала един страхотен, но и много мрачен албум. Четиримата MC-та, вдъхновени от Slayer, редят тежки апокалиптични рими върху смазващ бийт. Песента би паснала, ако трепеш зомбита.


18. Cro-Mags – Apocalypse Now
Хардкор/метъл легендите също не са безразлични към края на света. Бандата отправя един доста интересен и реторичен въпрос към Господ. Може да я слушате, докато се молите пред иконостаса. Шегувам се, де!

17. Bright Sight – 2012
Трябваше да има и българска следа този път и тя е съвсем на място. Ако утре е краят, то със сигурност бих искал да слушам тая песен малко преди това. Докато падат бомбите над панелките.

16. Nena – 99 Luftbaloons
Сигурно не много хора знаят, че зад тази жизнерадостна поп песен на германската певица се пие нещо много сериозно. Както има една поговорка „от играчка – плачка”... с много радиация.


15. A Perfect Circle – Imagine
Единственият кавър. Оригиналът е на John Lennon, разбира се. Версията на A Perfect Circle обаче променя цялостното значение на песента. Думите се същите, просто контекстът е различен.  Поради някаква причина свързвам парчето с Чернобил.

14. Muse – Apocalypse Please
Паниката е много, ама много заразна. Разпространява се много по-бързо от хремата и 10 000 пъти по-неприятна. Пианото в началото звучи толкова тежко, сякаш някой осъден на смърт влачи оковите си... 

13. Kate Bush – Breathing
Завиждай, Bjork! Пак се шегувам. И все пак имам чувството, че исландката сякаш е заимствала нещо от идеята за това видео. Иначе самата Kate разказва историята на бебе в утроба, което знае, че след като се роди ще живее в свят пълен с радиация. Бррр.....

12. Talking Heads – Nothing But Flowers
Ето една песен в която, музикалната картина описва пост-апокалиптичния свят като нещо хубаво. Всъщност явно пост-пънк бандата приема с охота изчезването на Pizza Hut за сметка на цветята и друга растителна зеленина.

11.  Elvis Costello – Waiting For The End Of The World
Още една мажорна песен от друг легендарен пънк ветеран. Сякаш мога да слушам това парче с бира в ръка на верандата, докато вулканичната лава се опитва да подкопае основите на къщата ми. И да ви кажа честно – ще ми отива.

10.  Tool – Ænima
Maynard James Keenan ще има привилегията да бъде представен и с основната си група (другата е A Perfect Circle, нали знаеш). Американските алтърнатив/прог метъли са способни да ти продухат мозъка с музика и лирика, след което наистина да те накарат да мислиш като рационално човешко същество.

9. Slayer – The Antichrist
Траш чудовищата можеха да бъдат тук с един куп песни, но избрах тази. Slayer винаги са обичали да мърсуват с библейските канони и запълват тази класика с кръв и насилие. Понякога имам чувството, че Kerry King е нещо като музикалния Chuck Norris.

8. Johnny Cash – The Man Comes In
„Човекът в черно” винаги е твърдял, че е силно вярващ и богоязлив християнин, който почита Библията. Но и грешник, а тази песен в частност илюстрира именно страха му от гнева на Всевишния, напълно в противовес с парчето на Slayer.

7. Bad Religion – Fuck Armageddon… This Is Hell
Калифорнийците задават екзистенциалния въпрос: Как Адът може е да нещо по-лошо, когато да животът само по себе си е проклятие?  Защото бомбите и братоубийствата са част от живота, а това не е никак яко...

6.  The Rolling Stones – Gimme Shelter
Инспирирана от войната във Виетнам, песента илюстрира как хората сами могат да причинят апокалипсиса. Мрачната студенина на текста до голяма степен те кара да настръхваш. Ако си войник, но не знаеш за какво се биеш, а просто искаш да оцелееш – това е твоят химн.

5. Metallica – Blackened
Лично за мен най-великата песен на James Hetfield и компания. Мъртвешка тишина – така най-лесно бил я описал, макар че шумните траш рифове казват друго.  Ако имах машина на времето и мога да се върна назад пред милиарди години, когато единственият живот на Земята са били микробите, то това е перфектен избор за парче.

4. The Clash – London Calling
Лондон, 1979. Страховете на покойния вече Joe Strummer за ядрена експлозия и последиците от нея са като тези на George Orwell в книгата 1984. А като се замисля колко беше нелепо London Calling  да е част от откриването на Олимпиадата миналото лято...

3. Soundgarden  - Black Hole Sun
Слънцето на черната дупка. Така превеждаха навремето името на песента в едно музикално предаване по БНТ.  Сиатълската банда обрисува една сюреалистична картина, в която всичко де що е измамно красиво, бива просмукано далеч от тази земя.

2. Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising
Луната винаги е била обект на множество интерпретации в древния свят и до ден днешен има хора, които вярват, че в нея се крие някаква друга сила. Дори Creedence, които вкарват солидна доза символика в песента си.



1. R.E.M. – It’s End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)
Закономерният победител. Алтърнатив рок бандата от Джорджия приема май-позитивно идеята за свършека на света. Нещо повече - те се чувстват наистина добре, както и аз, слушайки тази велика песен, докато пиша тези редове...


Коментари

Популярни публикации