Skindred - Kill The Power


Artist: Skindred
Album: Kill The Power
Year: 2014
Label: BMG, Double Cross (Cooking Vinyl)
Country: Wales
Genre: Ragga Metal, Nu Metal, Alternative Metal, ‘Nu-Reggae’
FACEBOOK

АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

Ню Метълът е мъртъв, да живее Ню Метълът!

Едни от най-актуалните и комерсиално успешни подразделения на метъла за последните двадесетина година все още не е замрял, въпреки апокалиптичните прогнози и оценки на много от водещите музикални критици (включително и моят колега хехе). Да, стилът отдавна не е на върха на класациите, но феновете му все още за гладни. Все пак израстнахме с него.

Истината е, че стотици банди изчезнаха по пътя. Някои от тях дори не успяха да запишат имената си сред 'големите', други изкараха по един добър албум преди да се разпаднат, трети смениха изцяло стила, за да се запазят живи. Въпреки това, Korn издадоха един от най-добрите албуми за 2013-а, Linkin Park все още са неизменна част от ежедневните музикални новини, Deftones не спират да ни радват с брилянтна музика, а Limp Bizkit предстои да издадат един от най-очакваните албуми на 2014-а. Далеч не е мъртъв този стил, само да отбележа.

Една от бандите, които през годините постоянно гравитираха около горе изброените, е Skindred. Групата шантави пичове от Уелс издават първи албум през 2002, а сега, 12 години по-късно, Kill The Power е техният пети официален студиен албум, и може би най-добър в дискографията. Стилът им е определян с хиляди безумни определения, като едно от тях винаги е било ню метъл (редом до онова 'nu-reggae', което емблематичния фронтмен Benji Webbe шеговито им поставя).

Skindred носят онези най-хубави черти на въпросния стил - готовността да се експериментира, смелостта да събереш на пръв поглед противопоставящи се жанрове, умението да го направиш с мярка и вкус. Събирайки елементи от реге и рага с тежка метъл основа, безкомпромисно рапиране и леки електронни елементи, Skindred бързо се превръщат в любимци на феновете по многобройните фестивали, които ежегодно обикалят (нека не забравяме и награда им за най-добра жива банда на Metal Hammer от 2011).

Освен вманиачен любител на новата музика, приятелите ме познават и като лесно зарибим геймър. Ако сред вас има и други такива, то със сигурност познавате онова чувство, когато през годините излизаше нова игра от поредицата Need For Speed. Вълнението не идваше само от новата доза екстремни състезания, а и от брилянтния саундтрак, който играта винаги ни е давала. В онзи уникален Underground 2 из песните се мяркаше и една Nobody - така се срещнах със Skindred, може би и вие.

Музиката на бандата и по-специално в новия Kill The Power може да се определни като чудата смесица от добрите страни на стария ню метъл, ранния Soulfly, лудостта на SOAD, безумието на модерния дъбстеп, готините елементи в регето, купонът в рагата и малко от онази бунтарщина на пънка в социалните теми на текстовете. Skindred не са за всеки, но пък хората с по-богата музикална култура и отворен поглед за нови предложения определно биха ги харесали и оценили.

Kill The Power е може би най-очаквания от мен албум през последните години - още откакто предния Union Black леко промени насоката на бандата и заяви едни доста по-сериозни амбиции за бъдеща кариера. Излезлите през 2013 ударни сингли 'Ninja' и 'Kill The Power' само засилиха апетита и дадоха обещание за един страшен албум - от който аз съм изключително доволен, напук на високопарните критики, които вече витаят из нета.

Чисто технически записът, миксът и мастерингът са брилянтни, което подпомага възприемането на иначе един стилово омешания албум. Песните са разнообразни - от вече споменатите мачкащи сингли, през почти чисто дъбстеп ориентираната 'Rulling Force', през драматично насечената 'Playing With The Devil', рага експлозията на 'Worlds On Fire', носталгичното алтърнатив рок хитче 'The Kids Are Right Now', изпипаното дъб парче 'Dollar And Dimes', препирнята а-ла SOAD в 'Proceed With Caution', чак до безгрижното реге на 'More Fire'.

В албума има и по-слаби песни, които леко разводняват нещата и пречат на чистото 10/10, но пък като цяло продуктът е изпипан и завършен. 'Kill The Power' е едно приятно пътешествие из актуалните жанрове, купонджийски поглед към уж замиращия ню метъл, задължително попълнение към колекцията на всеки меломан, едни 50 минути приятна и стойностна музика. Отърсете се от всякакви стереотипи и очаквания и му се насладете.

П.П. Като барабанист няма как да не го отбележа - Arya Goggin е изрод и без него албумът можеше да си между 7 и 8!
  
ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчителни песниKill The Power   Ninja   Worlds On Fire   Playing With The Devil   Rulling Force
Коментари

Популярни публикации