Kacey Musgraves - Same Trailer Different Park

Artist: Kacey Musgraves
Album: Same Trailer Different Park
Year: 2013
Label: Mercury Nashville
Country: USA
Genre: Country, Country Pop, Blues Rock
FACEBOOK

Автор: ИЛИЯН ИВАНОВ

Още не мога да повярвам, че Taylor Swift не успя да вземе нито една награда Grammy на тазгодишното раздаване на статуетките. В смисъл - Red беше внушителен албум за комерсиалната музика, а тя, милата, дори не беше отличена и в кънтри категориите. След като премина първоначалното ми почервеняване от яд, събрах сили да превъзмогна несправедливостта и най-накрая да обърна внимание и на голямата победителка в този жанр по време на церемонията - Kacey Musgraves.

Нейният албум Same Trailer Different Park, излязъл през март 2013 година, се брои под номер 4 в дискографията ѝ, но в действителност си е дебют в корпоративния свят. Има нещо в Kacey Musgraves, което ми напомня на актрисата Jennifer Lawrence. Втората изневиделица нахлу през парадния вход на Холивуд, но го направи благодарение на упоритост, труд, финес и сладурски вид, а това както знаем и донесе куп престижни призове, включително и Оскар. Kacey също работи здраво, за да се изстреля светкавично на стабилна височина към музикалните върхове, изпълнявайки красиви и чувствени песни с меката си бленда и за награда да си тръгне от Калифорния с две "грамофончета".

Всъщност между албумите Red и Same Trailer Different Park можем да открием доста разлики. При Taylor Swift кънтрито е започнало да избледнява с годините за сметка на поп, инди рок и дъбстеп мотивите, с които тя прегръща съвсем различна аудитория. Kacey, която е с около 2 години по-възрастна, засега остава традиционалистка в жанра като една друга американска любимка - Miranda Lambert.

Кънтри и фолк елементите могат да се усетят във всяка една от 12-те песни в Same Trailer Different Park под формата на типичните за стила инструменти - "pedal steel" китари, хармоники, банджо и акордеони си ги има в изобилие, а самата Kacey Musgraves, освен че пее прекрасно, свири и на акустична китара.

Разбира се, в албума са налични и поп, рок и блус влияния, но те не са чак толкова натрапени като в Red на Taylor Swift. Песните варират от по-бавни и баладични до такива в средна темпо, с по-игриви и откровено закачливо-саркастични текстове като в Blowin' Smoke: "She always thought she was too good to be a waitress / We all say that we'll quit someday / When our ship comes in we'll just sail away / But we're just blowin' smoke".

От друга страна Kacey Musgraves има интересна позиция за еманципацията на половете и стои настрана от прекаления феминизъм, което е похвално. Тя очевидно има проблем с жените, които приемат красотата си за даденост и се възползват от нея, за извличат ползи за живота или поне такова е внушението в песента Step Off - една от най-добрите в албума. Друг голям триумф за певицата е и Merry Go 'Round - масивният пилотен сингъл, привлякъл вниманието със сериозни куплети като: "If you ain't got two kids by 21 / You're probably gonna die alone / Least that's what tradition told you / And it don't matter if you don't believe".

За около 8 месеца Same Trailer Different Park е продал около 300 000 копия в САЩ (а Red около 4 милиона бройки), но бе посрещнат възторжено от критиката, бидейки в куп класации за най-добрите албуми на годината. Което навява на мисълта, че присъденото ѝ Grammy май си тежи на мястото. Ще следя развитието на Kacey Musgraves, тъй като ми се струва, че нейният потенциал е много по-голям дори от този страхотен албум, който върви чудесно с бутилка червено вино.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песни:   Merry Go 'Round    Dandelion   Blowin' Smoke   Step Off    Stupid


Коментари

Популярни публикации