Skrillex - Recess


Artist: Skrillex
Album: Recess
Year: 2014
Label: Asylum / Big Beat / OWSLA / Atlantic
Country: United States
Genre: Electronic, Dubstep, Drum and bass

Автор: Виктор 'ВИЧО' Балчиклиев

Що е то дъбстепът? Порно с роботи? Пост-апокалиптичен, футуристичен и утопичен кошмар? Саундтрак към фантастичната преработка на Game of Thrones? Най-популярното подразделение на електронната музика в последните години? Отвратителна музика, комбинираща грозни изкуствени звуци с космически лазерчета и преправени гласове, която по някаква причина се харесва на много хора и, с определени условия и граници, и на мен.

Що е то Skrillex? Болно ретардче с грозна физиономия, хипстърски очила и ужасна прическа? Извънземно, излязло от собствените си песни? Сони Мур, бивш вокал на американската пост-хардкор (извинявайте за термина) банда From First To Last? Един от най-успешните диджеи в последните години? Главния виновник за популяризирането и глобалното възприемане на дъбстепа?

Изберете си една от всичките дефиниции на стила и на Skrillex и си пуснете изненадващия му нов албум Recess. Казвам изненадващ, защото се появи като изненада за повечето слушатели, дори и на най-верните му фенове. Както се чува някъде из отварящата ‘All Is Fair In Love And Brostep’ – “GUESS WHO’S BACK MOTHERF...”.

Skrillex е back и ви представя дебютния си студиен албум. След канонадата от EP-та, сингли, ремикси и какво ли още не, Сони най-после се събра да запише цял албум. Някои хора могат да кажат, че My Name Is Skrillex (2010), Scary Monsters And Nice Spites (2010) и Bangarang (2011) имат статута на албуми, но истината е, че чак шест години след появата му на електронната сцена, Skrillex най-после издаде албум.

Още една истина – много е трудно да се пише ревю на дъпстеп албум. Много е трудно да се определи колко точно е добър и кои са лошите му страни, защото самият стил не може да бъде определен като добър или музикален и лошите му страни са прекалено много. Но пък се харесва и в него има нещо зарибяващо и хитово, което отговаря и на машинацията на съвремието ни.

Настрана с отклоненията, дъпстепът няма рифове и брейкдауни, а бас и дроп и в тях Skrillex е повече от добър. Почти ненадминат е и в превръщането на една иначе зацикляща дъпстеп песен в лесно достъпен и световно приет хит. По тази причина много го мразят и много го обожават, докато момчето просто си пише името в историята на електронната музика и то с големи букви.

За да си противореча ще кажа, че Recess e добър албум, който би трябвало да се хареса, както на фенове на Skrillex, така и като цяло на жанра. Започва доста силно с вече споменатата ‘All Is Fair...’ – една типична Skrillex песен, в която помагат небезизвестните Ragga Twins. Същите рага господа участват и в друга стабилна песен ‘Ragga Bomb’, към която излезе и първият официален клип.

Безспорно най-големият хит от албума ще е съвместната колаборация с Kill The Noise, който също развива впечатляваща солова кариера и репутация. В едноименната ‘Recess’ присъства още Michael Angelakos от инди бандата Passion Pit, и онази голяма горила с постоянното крещене Fatman Scoop. Но пък ‘Recess’ определено е хитова.

В албума е включен още ремикс към вече известната ‘Try It Out’ с Alvin Risk, която принуди хиляди парти животни да скандират "OK", но оригиналът е в пъти по-добър. Струва си да се отбележи и ‘Ease My Mind’ с шведите Niki & The Dove, която е задължителната по-мелодична и лека песен във всеки подобен албум, и в този случай доста приятна.

Има и песен с Diplo, чиите проект Major Lazer съвсем наскоро ревюирах доста негативно, но това не пречи на огромната му репутация и принос. Колаборацията ‘Dirty Vibe’ е интересна и двамата са оставили своя почерк, но крайният продукт не е уникален.

Така със Skrillex. Не знам какво точно се очакваше от този албум, защото не следя толкова тази сфера, но предполагам, че очакванията са били оправдани, считайки по високата му позиция в класациите. Recess има както доста силни песни, така и някои отвратителни творения на един болен мозък. С други думи - дъбстеп, преценете сами.

ОЦЕНКА: 7.5/10

Препоръчителни песниRecess (with Kill The Noise, ft. Fatman Scoop & Michaelis Angelakos)     All Is Fair In Love And Brostep (ft. Ragga Twins)     Ragga Bomb (ft. Ragga Twins)     Ease My Mind (ft. Niki & The Dove)     Dirty Vibe (ft. Diplo)
Коментари

Популярни публикации