The Offspring - Top 20 Songs

Автор: Илиян Иванов
Всички чакаме датата 6 юли 2014 година да остане завинаги в съзнанията и сърцата ни. Или поне така се надяваме аз и още няколко хиляди човека в България. THE OFFSPRING ще свирят на феста Sofia Rocks и стискаме палци да не стане някоя тъпотия и да не дойдат. Естествено, като човек израснал с тяхната музика, винаги съм имал по-особено мнение за любимите ми техни песни. Затова и в подборката са включени най-много парчета от Ignition (1992). На 8 април 2014 година пък се навършват 20 години от излизането на Smash - албум, който няма нужда от представяне. Преди концерта, на които ще издерем гърлата с You stupid dumbshit goddamn mother fucker и It's a staring at the sun oooohh oooh oohh, нека ви представя своя топ 20 на The Offspring.

Honorable Mention: Out On Patrol (The Offspring, 1989)
Докато правих класацията, изпитах нетърпимост към себе си, че харесвам много дебютния албум на групата, но не мога да отделя песен, която да е по-добра от останалите в този лист.

20. Cool To Hate (Ixnay On The Hombre, 1997)
Тази песен никога не губи актуалност, понеже може да се отнесе за всяко едно поколение, което изпитва необходимост да hate-ва. Текстът издига в култ омразата през призмата на вдъхновяващ сарказъм. Заглавието означава "Готино е да мразиш", но всъщност смисълът е да си над нещата.

(Обложката на Conspiracy Of One за Бразилия)
19. Want You Bad (Conspiracy Of One, 2000)
Това е перфектното парти парче. Весело, закачливо, такова на което, можеш да флиртуваш, докато си пиеш бирата. Не вярваш? Ми гледай клипа.

18. Get It Right (Ignition, 1992)
Не знам дали много хора знаят, но текстът е вдъхновен от "Спасителя в ръжта" на Селинджър. Тъй като Ignition е любимият ми албум поради много причини, една от тях конкретно за тая песен е вокалното изпълнение на Декстър Холанд особено на куплетите - дълбоко и мрачно проникновено.

17. Pay The Man (Americana, 1998)
Най-дългата и комплексна песен на групата. Ориенталските мотиви са широко застъпени в първата половина от тези 8 минути, а вокалите на Davey Havok от AFI са като разказ на някоя персийска легенда. Във втората си част Pay The Man избива в друга, съвсем различна посока, с типичните за останалата част от албума Americana рифове и високите вокали на Декстър.

16. Something To Believe In (Smash, 1994)
Една от най-добрите похвали, които тази песен може да получи, бе казана от един от най-добрите ми приятели. Неговите думи преди години бяха нещо от сорта на "Още не мога да повярвам, че The Offspring са измислили такъв гениален край".

15. We Are One (Ignition, 1992)
Мисля, че това беше единствената песен от Ignition, за която ми трябваше повече време, за да я заобичам. Докато един ден не преминах през тази част от текста"Don't fuck with us or we'll fuck with you, It's a mentality that kills the best".

14. Hammerhead (Rise And Fall, Rage And Grace, 2008)
Харесах Hammerhead още от първия път. Силно метализираните рифове, наситени върху интензивни барабани и готини вокали, които експлодират като бомба особено след втория припев с онова "My aim is true". Лириките, в които има и пасажи от Библията, могат да се отнасят както за стрелбите в училища, така и за войници, които откачат психически след Афганистан и Ирак.

13. Nothing From Something (Ignition, 1992)
Като във всяка песен от Ignition и в тази лирическата част е на съвсем различно ниво, защото може да се отнася за много неща - депресия, самоубийствени мисли, край на романтична връзка...

12. Hypodermic (Ignition, 1992)
Тази песен е за наркотиците и как те изстискват живота от хората. Винаги съм смятал, че жужащите китари от куплета рефлектират изцяло със заглавието на парчето - влизат ти под кожата, както иглата на спринцовката.

11. What Happened To You (Smash, 1994)
Зад привидно забавния и игрив първи опит за ска, се крие една от най-обичаните и разпознаваеми песни на The Offspring. Говоря за тези извън синглите. И това соло на Noodles - толкова да е простичко и още толкова пъти по толкова да е яко.

10. All I Want (Ixnay On The Hombre, 1997)
Първият сингъл след Epitaph ерата. Според легендата All I Want (с работно заглавие Protocol) е написана за някакво състезание за песни ала Bad Religion. Mr. Brett обаче казал на Декстър, че по-добре това парче да бъде акустично, което разочаровало вокалиста на The Offspring. Впоследствие текстът е изцяло сменен, като се смята, че той е за китариста на Bad Religion и собственик на Epitaph - (I just don't wanna be controlled).


9. Americana (Americana, 1998)
Бързо, ударно, мощно, интелигентно, иронично. Това е една от онези песни, които те заразяват с лекотата на зимен грип.

8. The Meaning Of Life (Ixnay On The Hombre, 1997)
Ако трябва да избирам песен, която най-добре описва The Offspring, то това е The Meaning Of Life. Структурирана без изненади с куплети и припеви, с чудесен хеви риф и мелодични и високи вокали.

7. Genocide (Smash, 1994)
Ние, хората, сме тези, които се самоунищожават ден подир ден, с изумително глупавите си постъпки. Не е нужно да става дума за 100% от човечеството, когато глупостта и само на 0,001% от него е достатъчен, за да го води към неизбежната гибел. Това е внушението на Genocide, представено с метафори в текста като "dog eat dog".

6. Bad Habit (Smash, 1994)
Също както и при Cool To Hate и Americana, в Bad Habit бандата поднася своя сарказъм от най-висока класа. Яростта на пътя е онова нещо, което отнема и проваля животи. Bad Habit е инспирирана от житейската мъдрост "Не ми се пречи, за да не съжаляваш". Yeah, yeah...

5. Kick Him When He's Down (Ignition, 1992)
Рядко се случва да има песни, в които да се чудиш коя част измежду куплет, бридж и припев е най-подходяща за тананикане. В Kick Him When He's Down Декстър Холанд не впечатлява вокално, но е зловещо велик по отношение на хитрия и язвителен текст, изпят от един социално фрустриран човек.

4. Gone Away (Ixnay On The Hombre, 1997)
Възможно най-емоционалното изпълнение на The Offspring, което е инспирирано от смъртта на приятелката на Декстър Холанд. Gone Away е бавна по един смазващо мрачен начин - с много болка, студенина и усещаща се празнота. Песен, способно да докосне отвътре и най-затворената човешка психика.

3. Dirty Magic (Ignition, 1992)
Китарните партии на Dirty Magic са емблематични за The Offspring. Още не мога да разбера кому беше нужен презапис на такава класика за крайно разочароващия албум Days Go By. 

2.Have You Ever / Staring At The Sun (Americana, 1998)
Сърце не ми даваше да ги разделя. Те просто ТРЯБВА да са заедно. От виковете Falling, I'm falling в интрото на Have You Ever, през интригуващия обрат след втория припев и чинелите преминаващи в приглушените акорди на началото на Staring At The Sun, до лудостта в скоростното им продължение.... ДА, нямаме търпение да ги изпеем наведнъж.

1. L.A.P.D. (Ignition, 1992)
Вдъхновена от истинска история, която преди време прочетох в спиание Spin. През 80-те Декстър и басистът Greg K отиват на концерт на Dead Kennedys, където обаче настава анархия заради полицейско нахлуване в залата. Докато ченгетата пускат сълзотворен газ, Декстър отнася няколко тупалки и твърди, че няколко седмици почти не е можел да си движи ръцете. L.A.P.D. вероятно е песента на The Offspring, която съм слушал най-много пъти и нямаше как да не е номер 1.

Коментари

Популярни публикации