Guano Apes - Offline

Artist: Guano Apes
Album: Offline
Year: 2014
Label: Columbia Europe
Country: Germany
Genre: Pop Rock, Alternative Rock, Hard Rock
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Помня, че за пръв път чух за Guano Apes по радио предаването "Ъндърграунд рок мания" през далечната 1998 година. Бидейки музикално неначетен тогава, имах чувството, че използването на мандолина в рок песен и агресивното викане на вокалистката Sandra Nasic в Lords Of The Boards са ревюлюционни методи. Въпреки че това не са някакви иновации, Guano Apes беше банда с оригинален и напредничав алтърнатив рок/метъл саунд, от който обаче не е останало нищо.

Прочетох няколко ревюта за техния пети албум Offline и не намерих почти нищо положително. Въпреки че отдавна не се интересувам от Guano Apes, реших да проверя дали целият този негативизъм е оправдан или е просто безпричинен хейт.

Нямам проблем, ако някоя група зареже по-тежкия и гневен саунд към нещо по-мелодично, стига песните да са интересни, добре написани, с интересни аранжименти и изобщо - в тях да има почерк. За жалост обаче Guano Apes освен, че са изоставили изцяло агресията от продалия над 3 милиона копия в цял свят дебют Proud Like A God (1997) и от последвалия го Don't Give Me Names (2000), са загубили и качеството си да за интересни музиканти.

Скуката в Offline е буквално убийствена. Колкото и меки да са парчетата, това не ги прави лесно запомнящи се. Напротив - след 5-6 слушания човек трудно би запомнил някой рефрен, а инструменталите все едно са измислени и записани за едно денонощие.

На моменти имах усещането, че има проблясъци - Water Wars започва по-надъхано, но по-нататък потъва в някаква ужасяваща посредственост. Все едно да подкараш кола и в един момент да осъзнаеш, че максималната скорост, която можеш да развиеш е 60 км/час - т.е мястото ти не е на магистралата.

Винаги съм харесвал гласа на Sandra Nasic, защото е разпознаваем и е бил отличителна черта на Guano Apes. Ако някой ми беше пуснал Offline, без да знам какво слушам, надали щях да се досетя, че това е германката. Нейното пеене става за безсмислена добавка, ако си човек, който си убива времето, решавайки судоку и кръстословици.

От всички песни най-добрата е Jiggle, в която има малко рапиране и напомня на нещо средно между The Transplants и Sonic Boom Six. Пилотният сингъл Close To The Sun също не е зле - носи усещането за по-ранното творчество на бандата, но в по-лек вариант - т.е. от този без викането и дисторшъна.

В заключение - ако си фен на алтърнатив рок с женски вокали, Guano Apes вече не са твоята група или поне албумът Offline не е. Затова се преориентирай към други имена. Тук сме ревюирали вече доста такива и ако не си открил вече The Pretty Reckless - какво чакаш още?

ОЦЕНКА: 3/10

Препоръчителни песни:  Close To The Sun  Water Wars  Jiggle


Коментари

Популярни публикации