Transplants - In A Warzone

Artist: Transplants
Album: In A Warzone
Year: 2013
Label: Epitaph
Country: USA
Genre: Punk Rock, Rap-Rock, Alternative Rock
FACEBOOK

Много добре помня кога за пръв път разбрах за Transplants. Беше ранна пролет през 2002 година и беше новина от едно изречение в списание "Нов Ритъм" как Tim Armstrong (Rancid), Travis Barker (Blink-182) и някой си Rob Aston щели да сформират група, в която да смесват пънк и рап. Веднага ми мина през главата: Що за глупост, кой пък ще я слуша тая помия?

Когато излезе Diamonds & Guns, останах доста приятно изненадан от резултата, а и като цяло едноименният първи албум на триото беше впечатляващ. Даже ще стигна по-далеч и ще кажа, че това е един от най-добрите дебюти за миналото десетилетие, защото се оказа, че странната за мен тогава комбинация от музикални стилове не само, че не е помия, ами си е направо като коктейл в лятна вечер.

С течение на времето мнозина научиха за Transplants покрай рекламата на Garnier, a очакванията към втория албум бяха високи. Haunted Cities (2005) обаче бе твърде семпло продължение, дори бих казал разочароващо в известна степен.

Впоследствие тримата разтуриха групата, събраха я наново през 2010-та година, но реално за завръщане на Transplants се заговори в соловия албум на Travis Barker. Там едно от парчетата (с участието на Slash, моля ти се) бе рекламирано като нова песен на триото. Saturday Night не беше кой знае колко интересно и за щастие не се оказа начало на нова музикална дирекция.

Почти стигнахме и до In A Warzone. Първо трябва да е ясно, че Tim Armstrong е като машина за правене на песни. Не знам изобщо дали този човек напуска студиото дори до кенефа. Който следи във Facebook, знае, че той пусна сигурно няколко стотин солови парчета (главно кавъри) за последните 7-8 месеца. Отделно от това Armstrong подготвя и нов албум на Rancid, наред с всичките си останали продуцентски дейности (да не забравяме, че той и Jimmy Cliff взеха Grammy).Разбира се, казаното за него важи до голяма степен и за Travis Barker, който също бе център на доста музикални проекти.

Въпросът, който ме вълнуваше за новия албум бе дали ще е повече като дебюта или като втория Haunted Cities. Отговорът е "никъде по средата". Честно казано In A Warzone ми прилича повече като нов албум на Rancid (но без ска елементите), отколкото на такъв на Transplants.

Тук имаме далеч повече пънк рок, отколкото хип-хоп, а гост рапърите Paul Wall и Bun B не са толкова интересни колкото да речем Son Doobie (Funkdoobiest), Davey Havok (AFI), Vic Ruggiero (The Slackers), Cypress Hill или дори шибания Slash. Целият In A Warzone се изнизва за по-малко от 30 минути, а послевкусът на добре свършена работа от групата не е чак толкова сладък.

Заглавната песен, See It To Believe It, Come Around, Something Different, It's A Problem... повечето си заслужават слушането, но те нямат заряда на големия хит Diamonds & Guns. Тук сякаш няма и парти химни като DJ DJ или Tall Cans In The Air, нито пък гневни тракове като Romper Stomper и A Quick Death. Сравнението с дебюта не е в полза на In A Warzone, но съпоставено с Haunted Cities, точките отиват в негова полза.

Дано Tim Armstrong да осъзнае, че се нуждае от почивка и то преди да е решил да атакува с нов Rancid до края на годината. Защото ми се струва, че там ще е осиротял откъм идеи.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни:    In A Warzone   See It To Believe It    Come Around    Something Different   It's A Problem







Коментари

Популярни публикации