The Cat Empire - Steal The Light

Artist: The Cat Empire
Album: Steal The Light
Year: 2013
Label: Two Shoes Records
Country: Australia
Genre: Alternative Rock, Reggae Fusion, Funk Rock, Ska, Jazz Fusion, Latin Rock, Indie Rock
FACEBOOK

Месец юни продължава с още музика от Австралия - континент, който често свързваме с ендемични животински видове, главно двуутробни бозайници - кенгура, коали, вомбати, опосуми, т.нар. тасманийски дяволи и много други. Котката си е плацентен бозайник и се появява по тези земи заедно с първите заселници от Европа. Няколко стотин години по-късно - през 1999-та се пръква и бандата The Cat Empire, която е едно от най-популярните имена на австралийскатa алтърнатив/рок сцена за предишното десетилетие.

Steal The Light е шести албум на секстетa от Мелбърн. Достигането му до номер 3 в класацията за албуми в страната доказва, че The Cat Empire не са забравени, макар че продажбите на едноименния дебют на бандата (2003) и тези нa последвалия го Two Shoes (2005) едва ли скоро ще бъдат стигнати. И може би донякъде за това си има рационално обяснение (освен световната тенденция за спадащите продажби).

Като всяка група и The Cat Empire започва да звучи "зряло" с времето. Еклектичната им палитра от куп музикални стилове - реге, фънк, джаз фюжън, ска, рок, хип-хоп, госпъл, всякакви латино ритми и какво ли още не, бе необуздана и неопитомена в началото и именно в това се криеше чарът на тяхната музика. В Steal The Light аз лично имам един проблем - намирам всичко за твърде премерено, без излишни лудости, каквито имаше в супер хитовете The Car Song, Hello и The Chariot или онази епичност в парчета като Lonely Moon.

Първият сингъл и откриваща песен Brighter Than Gold притежава всички съставки да бъде дълго време в ротация по всякакви радиостанции. Няма да крия, че много харесвам парчето, но едва ли ще ми стане толкова любимо както изброените в по-горния абзац класики. Следващите две композиции в Steal The Light са може би най-добрите тук, като Prophets In The Sky е абсолютният ми фаворит.

В този албум няма песни, които да бъде отчетени като слаби. Всъщност The Cat Empire изобщо нямат такива в цялостното си творчество, тъй като пичовете са перфектни инструменталисти и благодарение на аранжиментите си, могат да спасят и най-скучната мелодия. В Steal The Light няма кулминационнни моменти, няма и потъвания, тъй като всичко е канонизирано. Естествено - по-нататък в албума има песни, които харесвам повече - като да речем Sleep Won't Sleep и Like A Drum, в което се пее и на испански. Други като Am I Wrong и Open Your Face са слушаеми, но леко шаблонни.

The Cat Empire наистина са улегнали с годините. Усеща се, макар и не толкова силно в Steal The Light. След всичко казано дотук, най-готиното е, че този албум звучи танцувално - независимо дали говорим за румба, скенкинг или нещо трето. Една от най-оригиналните австралийски групи не надскача нивото на по-старите си издания и е загубила част от енергията си, но си остава все така небрежно очарователна.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни: Brighter Than Gold    Prophets In The Sky    Steal The Light   Like A Drum    Sleep Won't Sleep 





Коментари

Популярни публикации