Creeper - Eternity, In Your Arms

Банда: Creeper
Албум: Eternity, In Your Arms
Лейбъл: Roadrunner Records/Warner, 2017
Жанр: Horror Punk, Emo, Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock, Post-Hardcore, Goth Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Поне за мен Creeper "изпълзяха" от нищото. Не помня кога за последно е имало група, за чието съществуване да съм разбрал преди месец-два и чийто първи албум да е толкова одумван. Защото Eternity, In Your Arms ще се нареди сред най-добрите рок дебюти на 2017-та година.

Макар на албума да е лепнат етикета "хорър пънк", мелодичността определено е движещата сила, с която може да го обобщим. Creeper звучат много повече като My Chemical Romance отколкото Misfits, но това едва ли е важното.

Откриващата Black Rain стартира епично с пиано, женско шептене, призрачни беквокали и се трансформира в галопиращ сайкобили пънк рок. Основният вокалист Уил Гулд има доста приятен тембър, който на моменти много напомня на този на Мат Скиба (The Alkaline Trio, Blink-182). Неговото пеене се допълва от време на време от това на кийбордистката Хана Грийнууд, което за мен е голям плюс, понеже "отваря" редица парчета, като например споменатата вече Black Rain.

Creeper могат да бичат пънк рок повече от стабилно. Последващите парчета - Poison Pens и Suzanne са предимно в зоната на бързото темпо и агресивните рифове въпреки откровено лиричните отклонения главно в бриджовете. В песните Down Below и Room 309 мнозина ще открият огромна доза AFI като атмосфера, особено във вокалите. Misery и Crickets пък са баладите на албума. Misery е драматична и ескалираща, докато Crickets улавя фолк настроението на домашния уют. Финалът I Choose To Live също е доста баладичен, но по един театрален начин, който ме накара да си спомня филма Forgetting Sarah Marshall и песента на актьора Джейсън Сигъл за Дракула.

Сред останалите парчета (които иначе са общо 11 брой) реално няма никакъв пълнеж - всичко стабилно си тежи на мястото. Hiding With Boys например ме накара да се сетя за албума на My Chemical Romance - The Black Parade. Което от една страна е някак странно - Creeper звучат като редица групи, които съм слушал или съм избягвал да слушам, но и в двата случая го правят с доста чар.

Creeper и Eternity, In Your Arms са отличната симбиоза от хорър пънк и емо, за която не си подозирал, че имаш нужда. Албумът е донякъде концептуален, но то пък кой ли албум в последно време не е такъв. Важното е, че Eternity, In Your Arms набързо си осигуриха гигантски скок на пънк сцената с албум, за който след едно десетилетие време ще се говори като за класика, както например стана с някои албуми на AFI и Brand New.
💀💜8.25/10💜💀
Препоръчителни песни:   Black Rain    Poison Pens    Hiding With Boys    Down Below    Room 309

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации