A-Moral - Maniac EP

Банда: A-Moral
Албум: Маниак EP
Лейбъл: Self Release, 2017
Жанр: Punk Rock, Oi!, Hardcore Punk

Десет години след дебюта им "Шутове За Всички Шутове" и по-малко от две години след последния им засега цял албум "Отново И Отново", A-Moral се завръщат с 6 чисто нови песни, обединени в бойкото EP "Маниак", което, абсолютно в традициите на варненската пънк/хардкор сцена, мачка наред.

Бандата е достойна за адмирации, че през годините не измени нито йота от възгледите си, громеше политическата класа и се бореше срещу социалното неравенство във всяка една лирика със същия плам, с който го правят международни величия като например Anti-Flag и Loikaemie. Поради което не е изненада, че "Маниак" всъщност е едно задължително издание за всеки почитател на пънк и ой музиката у нас.

Формулата на A-Moral от свадливи и агресивни вокали плюс олдскуул звучене, захлебено с огромна доза мелодия, благодарение (предполагам) най-вече на басиста Георги Пехливанов (екс-Crowfish), работи безупречно. Рефрените се запомнят лесно, китарните рифове и сола също се забиват в главата бързо и това не е причина за притеснение.

От лесно запомнящите се лирики обаче лъха на мразовитост, отчуждение и ярост. Безтегловността, в която е изпаднало българското общество, води до класови разделения, а това води до до нихилизъм и анархия - истинската природа на пънк културата и съответно до мракобесните текстове в "Маниак" - "Злоба и черна отрова заливат големия град / От ъгъла дебне прокоба в сенките на хладния мрак" ("Злоба и Черна Отрова) или пък "Държавата съм аз, държавата си ти / И ако с теб решим, ще я разрушим" ("Реалност").

Трудно е да се каже дали в шестте песни има и нотка на оптимизъм, но със сигурност се усеща огън на бунт, неподчинение и борба - нещо, с което A-Moral винаги са били известни. Групата не се влияе от модерни тенденции и затова това издание се усеща доста по-искрено. "Маниак" достойно заема място в една солидна дискография и без съмнение ще роди своите концертни фаворити.
*Заб. - имената на песните, а и заглавието на самото EP са на английски в Bandcamp профила на A-Moral, текстовете също са публикувани там на езика на Шекспир.
7.50/10
Чуй:   Злоба И Черна Отрова (Malice And Black Poison)     Пустош (Wasteland)    Реалност (Reality) 



Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации