Bright Sight - Остани Жив В Очите На Умората

Банда: Bright Sight
Албум: Остани Жив В Очите На Умората
Лейбъл: Self-released, 2016
Жанр: Punk Rock, Alternative Rock, Hardcore Punk
FACEBOOK

Илиян Иванов

Bright Sight имат дълга история в нашия блог. Писал съм ревюта за две техни издания - EP-то "Три" (2012) и за втория им албум "Каквото Сееш, Ще Жънеш" (2014), a басистът Станко Томов бе един от първите ни гости в рубриката "Аз, фенът". Още в рецензията за предния им албум написах, че бандата е вдигнала много високо летвата пред себе си и с нетърпение очаквах да чуя какво са забъркали този път, особено след поредната рокада в състава им.

Новото име в Bright Sight е Иван "Айв" Крумов, който заменя Георги Маринов в ролята на втори китарист и на изпълнител на мелодичните вокали. Първата забележима промяна в "Остани Жив В Очите На Умората" е олекотяването на саунда, който бе по-хеви в предходния албум.

Сега Bright Sight са заложили на далеч повече китарни мелодии, "отварящи" припевите, които в повечето случаи са озвучени от "меденото" гласче на Айв. Вокалите като цяло са нещо, на който трябва да се обърне внимание. Станко пее далеч по-малко в този албум и неговото пеене по-скоро служи за коректив между мелодичните вокали на новия член и ревящите на Ангел Маринов, които също трябва да призная - са по-меки като цяло. Барабанистът Ясен, който също изпълняваше основни вокали, в предишните албуми, сега се включва само в хоровите напеви, каквито има доста, но те вече не заемат централно място в припевите на песните.

Песни като "160" и "Черна Магия" са отличен пример за цялостната насока на албума - песни, чийто потенциал се отключва от промяната във вокалната стратегия и китарните лийдове. Същото може да се каже и за финалното "Тайно От Света" и "Прощално", което пък автоматично влиза в топ 5 на най-добрите парчета на бандата изобщо. В него е закодирана и малко класическа българска поезия, чийто автор, надявам се, мнозина бързо ще разпознаят.

Bright Sight, разбира се, не са загърбили изцяло тежката си страна, която може да се чуе в откриващата песен "Срещу Съдбата" или пък в бриджовете на споменатата "Прощално", където са чуват метълкор брейкдауни. "Магазин За Приятели" пък е възможно най-олдскуул пънк звученето от групата досега и е продължение по темата за бездомните животни, започната в "Порода Спасен" от предишния албум "Каквото Сееш, Ще Жънеш".

Не са много българските групи, които за 6 години имат вече три албума (+ едно EP), при това без подкрепа от лейбъли и спонсори. Това, че всеки един от албумите е записван с различен китарист/мелодичен вокалист запазва свежестта на групата, като "Остани Жив В Очите На Умората" освен, че е най-разнообразен откъм идеи, е и най-добре звучащият и миксиран от трите (благодарение на Боби Костадинов и Soundlurker Studio) и е с най-хубвия им артуърк до момента. Сега единствената въпросителна пред Bright Sight е дали могат да запишат два последователни албума в еднакъв състав, защото в този си вид бандата определено дава заявка за още по-голям творчески прогрес.
8.00 🎤🎸🎶😎✊🐑🐺🐕
Препоръчителни песни:   160     Черна Магия     Прощално   Тайно От Света

               
ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Коментари

Популярни публикации