A Tribe Called Quest - We Got It From Here... Thank You 4 Your Service

Банда: A Tribe Called Quest
Албум: We Got It From Here... Thank You 4 Your Service
Лейбъл: Epic Records, 2016
Жанр: Alternative Rap, Jazz Rap, East Coast Rap, Hip-Hop
FACEBOOK

Илиян Иванов

Всичко е наред, хора - A Tribe Called Quest got it from here. Уоу, просто, уоу! Финалният двоен албум на хип-хоп легендите е еклектично отражение на изминаващата 2016-та, година пълна с противоречиви политически събития и тъжни новини от света на музиката. Групата работи по първия им албум от 18 години насам, без да го оповестява публично (въпреки конкретни концертни изяви), но през март изненадващо един от членовете - Phife Dawg, се спомина преждевременно. За щастие, останалите успяват да завършат записите без него, с малко помощ от други именити изпълнители от хип-хоп сцената, а и не само от нея.

Още от като чух за първи път отварящото парче The Space Program, имах усещането, че We Got It From Here... Thank You 4 Your Service ще е нещо специално. Инструменталът на DJ Ali звучи едновременно джазменски и футуристично, подплатен от бързите рими на Q-Tip, покойния Pfife Dawg, и култовия припев "There ain't no space programs for niggas". Сингълът We The People рефлектира върху социалния климат в Америк на Доналд Тръмп - "All you Black folks, you must go/All you Mexicans, you must go/And all you poor folks, you must go/Muslims and gays, boy, we hate your ways/So all you bad folks, you must go". Изречено от устата на Q-Tip, който е мюсюлманин, тези думи звучат като саркастична атака срещу смяната на караула в Белия дом.

За мен най-големият плюс на We Got If From Here е, че не губи инерция през всичките си 60 минути. Наборът от гости тук спомага да се запази концептуалната идея на двете части на албума. Като пионери в алтърнатив рапа,  A Tribe Called Quest са подбрали отявлени техни последователи в песните, което разведрява и разнообразява обстановката. Включванията на най-актуалната звезда на рап сцената Kendrick Lamar в Conrad Tokyo и особено на Andre 300 от OutKast в убийственото Kids... са сред топ моментите. Отделно от това, старите познайници на бандата - Busta Rhymes и братовчеда на Q-Tip - Consequence се вклюват в по няколко парчета. Особено впечатляващо е това на Busta в The Donald, което не е анти-Тръмп песен, а трибют към покойния Phife Dawg, каквато е и Lost Somebody с ефирните емоционални женски вокали на Katia Cadet.

Kanye West, който напоследък нещо май е загубил разсъдъка си, изпълнява припева на The Killing Season, в която участва още и Talib Kweli - също много силен и емоционален трак. Сред останалите звездни гости, има и такива, които нямат нищо общо с рапа - сър Елтън Джон е семплиран в Solid Wall Of Sound (вокали и пиано), а Джак Уайт от The White Stripes e разхвърлял малко китарки насам-натам в три парчета. Определено най-голямата изненада за мен се оказа реге ритъма в Black Spasmodic, a Mobius ми напомни да си пусна пак Jurassic 5.

Q-Tip неслучайно е сред най-великите MC-та на рап сцената. Неговите специфични flow и тембър нямат аналог на хип-хоп сцената - нещо, в което се убеждаме отново и тук, а похвално е, че Phife Dawg е записал достатъчно на брой куплети, за да участва съвсем пълнокръвно в We Got If From Here... Thank You 4 Your Service, чието заглавие всъщност е негова идея.

Преди да почна материала, направих грешката да гледам ревюто на Антъни Фантано в YouTube канала му The Needle Drop и си помислих - "всички, неща, които исках да напиша, той вече ги е сложил в тъпото си видео, goddammit". Дори цифровото изражение на оценката ми съвпадна с неговата. Но, както и да е. По-важното е, че A Tribe Called Quest се завръщат за първи и последен път (вероятно) с албум, който е по средата между трибют за споминал се приятел и язвителни и саркастични социално-политически коментари на актуални събития. We Got If From Here е един от кандидатите за албум на годината, не само в рап категорията.
9.00 🎤🎧🎷🎹❤🚀👤😎😻
Препоръчителни песни:   The Space Program     We The People...     Kids..    Black Spasmodic     The Donald



Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации