Blur - Parklive



Artist: Blur
Album: Parklive
Label: Parlophone/EMI
Year: 2012
Country: United Kingdom
Genre: Alternative Rock, Indie Rock, Britpop, Experimental Rock
FACEBOOK




В качеството си на една от най-великите британски групи, Blur бяха част от закриващата церемония на тазгодишната Олимпиада в Лондон. Ден след събитието в Хайд парк, бандата пусна чрез iTunes (а седмица по-късно в CD формат) целия концерт, чиято дължина е над 2 часа и включва 25 от най-обичаните песни на четворката.

Blur многозначително са кръстили третия си (между другото двоен) лайв албум Parklive, заглавие, което препраща и към супер успешния в зората на бритпопа - Parklife. Събирането с китариста Graham Coxon със сигурност е едно от най-готините неща в света на музиката, тъй като химията между него и Damon Albarn, Alex James и Dave Rowntree е пословична. Засега Blur го карат постно откъм нови студийни записи, но като нищо през следващата година ще ни зарадват с нов албум. Дотогава обаче ни остава да се насладим на Parklive.

Всичко започва с 4 парчета от споменатия вече Parklife, включително откриващия хит Girls And Boys. Бандата свири и много популярната сред феновете London Loves, именно в чест на Олимпийските игри в столицата на Великобритания. Parklife е и албумът, който е представен с най-голям брой парчета – цели 7, следван от 13 с 5 и Modern Life Is Rubbish с 4. 

В първия диск са почти всички класики и хитове – Beetlebum, Coffee & TV, Sunday Sunday, Country House и Parklife,  в която на сцената се включва и актьорът Phil Daniels. Малко изненадващо бандата свири и доста непопулярния b-side от сингъла Chemical World – Young And Lovely, но може би най-якото нещо е включването минималистичната и доста меланхолична Out Of Time – единствената песен от творческия връх, но и комерсиален провал Think Tank. За феновете на филма "Мисия Лондон" ще кажа, че тук няма да намерят Charmless Man, а пък може би единственото съжаление от моя страна е липсата на Swamp Song.

Вторият диск пък стартира с няколко от по-пънкарските парчета на бандата, сред които Popscene и Advert, преди да се стигне до очаквания взрив със Song 2. Независимо колко пъти сме слушали това парче, то никога няма да загуби своята невероятна енергия, дори някакви льольовци да са решили да го преработват и да го превръщат в лесносмилаем и също толкова лесноизсеряем продукт (говоря за летното хитче на онази банда от епилирани момченца, чието име наистина не знам).

Разбира се, тук трябва да споменем и невероятната публика. Феновете очаквано викат в пълен синхрон Whohoo!, но и като цяло вземат много дейно участие в концерта. Много от песните биват подети  от тълпата, която пее наравно с Damon Albarn и на няколко места се е получило много ефектно и трогателно. Особено в Tender. Колкото и дълга да е тази песен, тя е също толкова гениална в своята проста формула и поне за мен, е нещо като Hey Jude на The Beatles.

След This Is A Low, бандата за кратко слиза от сцената, но се завръща на бис с няколко песни, включително хитовете Sing, For Tomorrow и  донякъде очаквания край с The Universal. Тук трябва да спомена, че Blur представя на публиката и последния си сингъл Under The Westway, който дава сериозни индикации, че бандата грам не е загубила усета си да пише прекрасни мелодични парчета.

Parklive на Blur е невероятно преживяване, дори само на запис. Ако съдим по качеството на този концерт, великата лондонска банда няма намерение да се дава на модерните инди и алтърнатив рок банди във Великобритания и с нетърпение ще чакаме да се завърне с цял студиен албум и дано това да е възможно най-скоро.

ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчани песни: London Loves   Coffee & TV    Out Of Time   Song 2   Tender   Under The Westway/Commercial Break    




Коментари

Популярни публикации