Frank Turner - Last Minutes & Lost Evenings


Artist: Frank Turner
Album: Last Minutes & Lost Evenings
Label: Epitaph Records
Year: 2012
Country: United Kingdom
Genre: Folk Punk, Acoustic Rock, Indie Rock, Alternative Rock
FACEBOOK

Никога не съм симпатизирал на т.нар. “best of”или „greatest hits” албуми, защото ги смятам за ненужни. Почти винаги едно такова издание включва по няколко песни, които имаш и си слушал до припадък и 1-2 нови/неиздавани досега, които обикновено са скалъпени набързо за заблуда на редовия фен.

В случая с Frank Turner, Last Minutes & Lost Evenings е едната част на монетата – компилация от 15 любими на певеца парчета. От другата страна имаме DVD от грандиозния му концерт на „Уембли”, заради което всъщност си струва самото издание. Няма да говоря за лайв шоуто на Frank, тъй като съм гледал само отделни фрагменти от него, поради което ревюто ще бъде  само за аудио формата.

Според Epitaph Records, Last Minutes & Lost Evenings излиза в подкрепа на северноамериканското турне на британския фолк пънк изпълнител. На Албиона Frank Turner вече е голяма звезда – четвъртият му албум England Keep My Bones удари продажби от 60 000 копия, което му гарантира сребърен статус. Всъщност обаче, поетът с китарата от Уинчестър се добра до световна популярност през това лято, когато пя на откриването на Олимпийските игри в Лондон. Самото участие на Frank Turner там бе изненада, но той чистосърдечно призна, че е нямало как да откаже на поканата на великия режисьор Danny Boyle.

Вследствие на това, името на британския певец вече не бе известно само на определени кръгове от хора, слушащи главно пънк и/или фолк музика, а и на хиляди други, като например майка ми (която впрочем много харесва Frank Turner). Така достигам и до това, което реално искам да кажа – Last Minutes & Lost Evenings не излиза съвсем случайно толкова бързо след Олимпиадата. Epitaph Records са надушили печалбата и ще се опитат максимално да се възползват от нарастващата популярност на Frank Turner, за да го проумотират в САЩ с „best of”албум.

Определено хитър подход от страна на големия калифорнийски инди лейбъл, но истинската стойност на самото издание идва от бонус DVD-то, за което уж казах, че няма да пиша. Разбира се, в това няма нищо лошо, просто аз не обичам сборни албуми, когато вече имаш всички песни, а и тук няма някакви различни или ремастерирани версии, или нещо друго от този сорт.

Last Minutes & Lost Evenings събира 3 парчета от дебютния албум Sleep Is For The Weak, 5 от Love Ire & Songs, 4 от Poetry Of The Dead, по 1 от EP-тата Campfire Punkrock и Rock & Roll и може би малко неочаквано, само 1 от свръх успешния England Keep My Bones  - големият хит I Still Believe.

Малко е странно отсъствието на Peggy Sang The Blues, Wessex Boy и Vital Signs, но тук са The Road, Long Live The Queen, Photosynthesis, I Knew Prufrock Before He Got Famous и въобще повечето известени парчета. Най-приятно се изненадах от The Real Damage – една толкова позната съвсем човешка и пиянска история, разказана по един съвсем приятелски начин.

Иначе самият Frank Turner звучи наистина като приятел. Фолк пънкарят пресъздава съвсем нормални житейски истории, понякога автобиографични, понякога само биографични, но отразяващи истински случки и изпитани емоции, докато подрънква небрежно на своята акустична китарка. Музиката на Frank е толкова искрена, че чак ти се иска да се напиеш безпаметно с него и от това да се роди новo парче.

Всичко в Last Minutes & Lost Evenings е класа и в това никой не трябва да има съмнения. Ако досега, не си слушал мистър Turner, тази компилация е добро начало, преди да си започнеш да преслушваш цялата му дискография. А догодина ще чакаме новия солов материал на британеца, както и дебюта на дебюта на хардкор групата му Möngöl Hörde.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчани песниI Still Believe   The Real Damage  Substitute   The Road   Photosynthesis


Коментари

Популярни публикации